Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Soltech Energy har fått "genombrottsorder"

Publicerad: 15 mars 2010, 09:31

Soltech Energy har fått en order från Botkyrka Kommun avseende ett solenergisystem som genererar både termisk värme och elektricitet.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Systemet ska installeras på Malmsjö Skola i Grödinge söder om Stockholm och består av två enheter, 125 respektive 190 kvadratmeter. Ordern är värd 2,8 miljoner kronor.

– Vi ser detta som ett verkligt genombrott för Soltech – att kunna erbjuda och leverera en storskalig systemlösning till en större kund är en bekräftelse på Soltechs teknologi och koncept, säger vd Frederic Telander i ett pressmeddelande.

Genom att kombinera Soltechs termiska solenergisystem med traditionell solcellsteknik, uppnås en effektiv hybridlösning som ger både elektricitet och mycket värme. Systemets totaleffekt uppgår till 65 kW, varav 56 kW avser värme- och 9 kW avser elproduktion.

Systemets termiska energidel kopplas till skolans varmvattenproduktion. Elproduktionen skall i första hand täcka skolans behov av el, eventuellt överskott leds ut på nätet. Under sommaren när skolans verksamhet ligger nere kommer den termiska värmen att ledas ned i skolans energibrunn (borrhål för bergvärme) i syfte att ytterligare öka verkningsgraden på bergvärmesystemet.

– Genom den integrerade lösningen med tappvatten och återlagring i borrhål kommer systemet att ha mycket små förluster och liten överproduktion. All elektricitet som produceras kommer i första hand att förbrukas på skolan, de överskott som produceras, exempelvis sommartid, kommer att levereras ut på nätet och därmed minska skolans behov av köpt el, fortsätter Frederic Telander.

Installationen av Soltech systemet på Malmsjö skola i Grödinge kommer att genomföras under våren.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev