Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sommarstugor brinner för 200 Mkr

Publicerad: 9 juli 2008, 06:29

I sommarstugan saknar fyra av tio svenskar en brandvarnare. Och risken är stor att många brandvarnare i sommarstugor inte fungerar, eftersom många stugägare glömmer att byta batteri, enligt en undersökning som Gallup har gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If. Förra året brann det för omkring 200 Mkr i svenska sommarstugor.


Undersökningen från If visar att knappt 60 procent av stugägarna har installerat någon form av brandvarnare i sin sommarstuga, att jämföra med nästan 96 procent i hemmet. Björn Jonason, ansvarig för fritidshusförsäkring på If är inte särskilt förvånad över statistiken:

– Siffrorna är anmärkningsvärda men tyvärr är jag inte särskilt överraskad. Jag tror att det är en attitydfråga, på landet gäller andra regler än hemma, man är mer avslappnad. Det är lite som att vara på utlandssemester. Men brandsäkerheten är precis lika viktig i sommarstugan. En fungerande brandvarnare är en billig livförsäkring, säger han.

Ny statistik från Brandskyddsföreningen visar att 61 människor omkom i bränder under det första halvåret i år. Huvudorsaken var rökning och i endast tio av fallen fanns fungerande brandvarnare.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News