tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Spännande finalister till Leanpriset

Publicerad: 7 oktober 2021, 12:39

Bild 1/4  JM, Modgroup och K-fastigheter är finalister till Leanpriset som delas ut den 15 oktober.

Slöseri och fel och brister i samhällsbyggandet beräknas uppgå till över 100 miljarder kronor årligen. Lean-priset som delas ut av Lean Forum Bygg den 13 oktober, syftar till att sprida kunskap om hur företag i branschen kan öka sin effektivitet och sin lönsamhet.

Ämnen i artikeln:

leanLean-prisetÅrets Leanbyggarelean forum byggeffektiviseringbyggkontraktproduktivitet

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Produktivitet och effektivitet är frågor som gäckar byggbranschen och som av många ses som en av branschens ödesfrågor. 

Läs även: Lean har svårt att få genomslag 

För att lyfta goda exempel och sprida kunskap om hur man kan öka effektivitet och produktivitet i byggsektorn delar Lean Forum Bygg ut Leanpriset varje år sedan 2010, med undantag från pandemiåret 2020.

Vi vill lyfta fram förebilder som utmanar och främjar effektivitet, hållbart och jämställt byggande och uppmärksamma det.

– Vi vill lyfta fram förebilder som utmanar och främjar effektivitet, hållbart och jämställt byggande och uppmärksamma det. Syftet är att sprida frågan om produktivitet och effektivitet inom byggbranschen och visa att det finns företag som målinriktat jobbar kontinuerligt med de här frågorna oavsett om man kallar det lean eller inte, säger Jesper Lundgren, Prolog, som är kassör i Lean Forum Bygg.

Jesper Lundgren, Prolog och kassör i Lean Forum Bygg. Foto: Prolog

Tre finalister

Styrelsen för Lean Forum Bygg har ett antal kriterier när de valt ut de tre finalisterna till priset. De har tittat på hur företagen tagit sig an frågan att kapa slöseri och hur de beskriver sin process. De tittar på vad de har uppnått resultatmässigt jämfört med hur det såg ut tidigare och de tittar på vad andra kan lära av deras exempel.

Vårt syfte är att sprida kunskap och hjälpa andra att lära av vad de har gjort.

– Vårt syfte är att sprida kunskap och hjälpa andra att lära av vad de har gjort, säger Jesper Lundgren.

Årets finalister till Leanpriset är JM, Modgroup och K-fastigheter. Enligt Jesper Lundgren har de alla lyft frågan om produktivitet och jobbat med den, inte som ett verktyg, utan som en filosofi, som har genomsyrat hela företaget och hela verksamhetens affärssystem.

De nominerade bolagen är olika sinsemellan:

– JM är inga uppstickare men har jobbat med sin logistic supply chain på ett sätt som har genomsyrat hela bolaget. Mod Group är ett yngre företag som har grundat hela sin affärsidé i ett industriellt tänkande och K-fastigheter är ett fastighetsbolag som har växt snabbt grundat i de tankesätt som vi vill främja. Det är intressant och kul tycker vi i styrelsen, säger Jesper Lundgren.

Under september månad har en expertjury bestående av Hans Reich, Chalmers och ordförande i juryn för Leanpriset, Maria Viidas, Propia, och Lars Stehn, professor i träbyggande vid Luleå tekniska universitet, arbetat med att utse en vinnare.

Den 13 oktober koras vinnaren under ett seminarium på Vasateatern i Stockholm.

Läs även: ”En kirurg ska inte springa och leta grejer under en operation”, ”Vi har en serieproduktion av en Volvo till priset av en Kia” och ”Det måste gå att göra bättre!” 

Tidigare vinnare av Leanpriset

Nor-Dan, Moelven, Värmdö kommun, Veidekke Bygg, Strängbetong, Ytterbygg, JM och Lindbäcks Bygg.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev