Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stark kritik mot Vita jobb-modellen

Publicerad: 6 oktober 2015, 11:28

Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar’n i Skåne.

Foto: Staffan Åkerlund

Malmö stads beslut att använda Vita jobb-modellen som krav vid offentliga upphandlingar fortsätter att skapa skarpa protester från företagare.


Ämnen i artikeln:

vita jobbByggmästarn i Skåne

Byggmästar’n i Skåne och vd Carin Stoeckmann varnar för hur tillämpningarna av modellen används i praktiken och hur den hindrar mindre byggföretag att delta i upphandlingar med kommuner och landsting.

– Vi har 250 anställda och har mötts av krav att man måste ha över 300 anställda för att få delta, säger hon.

I samband med att Svenskt Näringsliv anmälde Vita jobbmodellen till Konkurrensverket i våras, betonade Carin Stoeckmann att hon inte är emot kontroller av skatter och avgifter. Det är i stället en principiell invändning att det är Byggnads ombudsmän som står för kontrollen.

– Varför ska Byggnads granska våra böcker? undrar Carin Stoeckmann.

"Hotet har skärpts"

Redan för två år sedan var Carin Stoeckamann och många av hennes kollegor i små och medelstora skånska byggföretag djupt kritiska. Med de fackliga kraven att företag som anlitar F-skattare också ska uteslutas vid offentliga upphandlingar har hotet skärpts, varnar hon.

Om Malmö vill kontrollera att den Vita jobb-modellen följs får de ta sina egna ekonomer eller jurister till uppgiften, betonade hon i samband med att ärendet anmäldes till Konkurrensverket.

– Jag reser runt flitigt i Skånekommunerna och talar med kommunpolitiker. De är inte alltid medvetna om hur deras tjänstemän tillämpar modellen, säger hon.

För ett par år sedan gick gruppen små och medelstora byggföretag om storbolagen när det gäller den totala sysselsättningen i byggsektorn, understryker Carin Stoeckmann.

– Vi behöver bli mer lyssnade på. Vi måste få till en sund konkurrens vid offentliga upphandlingar.

Inklusive de 250 egna anställda sysselsätter Byggmästar’n i Skåne närmare två tusen personer, varav många är F-skattare.

Carin Stoeckmann anser att Vita jobb-modellen används för att utesluta företag som använder sig av dessa.  Byggmästar’n i Skåne har många uppdrag inom bland annat byggservice, där F-skattande företag anlitas.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.