Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stark utveckling för AF Gruppen – både i Sverige och Norge

Publicerad: 26 augusti 2022, 06:16

Den norska byggkoncernen AF Gruppen ökade omsättning och resultat i kvartal 2 2022. Samma trend märks i den svenska verksamheten.

Foto: AF Gruppen

AF Gruppen ökade omsättningen med 15 procent och bättrade även på resultatet. Den norska byggkoncernens svenska verksamhet visade på samma positiva trend.


Ämnen i artikeln:

AF Gruppen

Den norska byggkoncernen AF Gruppen hade ett starkt kvartal två jämfört med samma period i fjol. Omsättningen uppgick till strax under 8,3 miljarder norska kronor, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal 2021.

Läs även: Så har norska AF Gruppen vuxit till en storspelare i svenska byggbranschen

Resultatet före skatt landade på 426 miljoner kronor, en ökning från 356 miljoner samma period i fjol. Detta gav en resultatmarginal på 5,1 procent under andra kvartalet, vilket kan jämföras med 5,0 procent i samma kvartal 2021.

Bland annat växte omsättningen i den norska byggverksamheten med 35 procent jämfört med samma period i fjol och även anläggnings- och projektutvecklingsverksamheten visade på hög omsättning och goda resultat.

– God projektledning och specialistkompetens i projekten gör att vi har kunnat leverera ett starkt resultat under kvartalet. Vår riskhanteringsmodell bidrar till att vi kan leverera stabilt bra resultat över tid. Med höga energi- och råvarupriser och en osäker världsbild är det viktigare än någonsin med bra och målmedveten projektledning, säger Amund Tøftum, AF Gruppens koncernchef, i ett pressmeddelande.

Läs även: Därför drar de nordiska byggmarknaderna åt olika håll: ”Osäkerheten har förstärkts”

Bättre siffror även i Sverige

Även i den svenska delen av AF Gruppen ökade omsättningen och resultatet jämfört med samma kvartal föregående år. Omsättningen ökade till nära 1,96 miljarder norska kronor i kvartalet jämfört med 1,63 miljarder samma period i fjol. Resultatet ökade från 53 miljoner i fjolårets kvartal till 75 miljoner i år.

Anläggningsföretaget Kanonaden hade en stark försäljningstillväxt jämfört med samma kvartal föregående år och enheten fortsätter att leverera starka resultat, konstaterar bolaget. AF Härnösand Byggreturer hade ett mycket bra resultat under kvartalet. Resultatet för byggenheterna påverkades av ökade energi- och råvarupriser samt leveransutmaningar i projekten.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

AF Gruppen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.