Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Starkare stålrörspålar sänker byggkostnader

Publicerad: 27 maj 2010, 08:05

På seminariet Stålpåledagen den 20 maj lanserade Ruukki nya produkter som företaget tagit fram, bland annat högpresterande stålpålar som ger högre lastkapacitet för mindre kostnad.


Högre stålkvalitet i stålrörspålar ger ökad lastbärande förmåga. Genom att använda den högre stålkvaliteten kan pålars lastbärande förmåga ökas upp till 55 procent mer än med den traditionella stålkvaliteten. Provningar har gjorts i fält och på laboratorium.Pålens högre lastbärande förmåga kan utnyttjas för att minska antalet pålar vilket ska få ner den totala ekonomin för projektet. Ett minskat antal pålpunkter sänker installationskostnaderna. Dessutom sänks också kostnaderna för lager-, bearbetnings- och transporter. Ruukki har även utvecklat RD-pålvägg som är en stödväggskonstruktion som med fördel kan användas som alternativ till traditionella spontkonstruktioner. RD-pålvägg är avsedd för besvärliga markförhållanden såsom svårforcerade jordlager eller sättningskänslig mark. En fördel är också att konstruktionen lätt förankras i berg.Provinstallationer har gjorts i grundläggningsprojekt i Helsingfors och Trondheim.Slutligen visade Ruukki upp ett nytt beräkningshjälpmedel avsedd för användare av Ruukkis grundläggningsprodukter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News