Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Startklart för storsatsningen Campus Albano

Publicerad: 30 november 2015, 12:52

Pelle Björklund, vd i Svenska Bostäder och Kerstin Lindberg Göransson, vd i Akademiska Hus, planterade den symboliska eken på Campus Albano. Därmed har Campusprojektet inletts och blir inflyttningsklart 2018 och 2019.

Foto: Staffan Åkerlund

Planprocessen och överklaganden fördröjde startskottet för Campus Albano med ett drygt decennium. Men måndagen den 30:e november var det äntligen dags.


Symboliskt nog togs inget första spadtag. I stället planterades en ek i det centrala läget mellan de två universiteten och högskolorna – Frescati och Tekniska högskolan, KTH.  På platsen, ett hundratal meter ifrån Kräftriket och Mälaren, skapas ett campus för 15 000 studenter och forskare och tusen nya studentbostäder med varierad utformning.

– Det är ett unikt samarbete mellan staten och kommunen, säger Pelle Björklund, vd i Svenska Bostäder som ägs av Stockholms stad.

Han syftar på den starka samverkan som håller på att etableras tillsammans med statliga Akademiska Hus kring campusprojektet. Akademiska Hus och Svenska Bostäder planerar att sitta i samma lokaler under projekttiden för att stärka kommunikationen mellan de två aktörerna där Akademiska Hus är byggherre av universitetslokalerna och Svenska Bostäder är byggherre för studentbostäderna. Totalt ska 100 000 kvadratmeter universitetslokaler byggas på området. Från Akademiska Hus deltog bland annat vd Kerstin Lindberg Göransson. Från regeringen öppningstalade Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, liksom rektorerna Astrid Söderberg Widding, Stockholms universitet och Peter Gudmundson, KTH.

Campus Albano i korthet

Planägare: Stockholms stad.

Byggherre: Akademiska Hus och Svenska Bostäder.

Hyresgäster: Stockholms Universitet och KTH.

Arkitekter: BSK Arkitekter, Christensen och Co Arkitekter.

Inflyttning: 2018 för bostäder, 2019 för universitetslokalerna.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News