Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Staten maktlös inför svarta byggjobb för 10 miljarder

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV FREDRIK KARLSSON

Svartjobben inom byggbranschen omsätter miljardbelopp och ingenting tyder på en minskning.
Det visar den sammanställning av pågående utredningar som Skatteverket gjort.

-Det förekommer en omfattande organiserad handel med svart arbetskraft och det finns personer som tjänar stora pengar på det, säger Lars Osihn, Skatteverket.
Han är projektledare för Riksprojektet som kom med en rapport 2001. De utredde svartjobbshärvor och häpnade inför omfattningen. De fann grovt kriminella som via underentreprenörer jobbade åt svenska byggföretag. Svartjobben förekommer oftast inom de yrkesområden som är personalintensiva, till exempel isolering, ställningsbygge, städning och rivning. Grovt kriminella och asylsökande finns bland de arbetare som avlönas med svarta löner och som döljs med luftfakturor. Längst ner i kedjan av underentreprenörer finns ofta bolag som går i konkurs med så kallade målvakter i styrelsen.

Det handlar om grov ekonomisk brottslighet, snarare än någon slags allmänt låg moral.

Skatteverket har anmält misstänkt brottslighet och Ekobrottsmyndigheten har utrett vidare. Under förra året kom en rad domar där huvudmännen fick fleråriga fängelsestraff. Samtidigt har Riksprojektet fortsatt. När de summerar 2004 kan de konstatera att omfattningen verkar vara lika stor som 2001.
De har funnit 27 olika svartjobbshärvor med 450 företag inblandade. I dessa har 1,1 miljard omsatts i svarta löner. Det motsvarar drygt 900 miljoner i undanhållen skatt.

Om man sedan lägger till de härvor som Skatteverket identifierat men inte haft resurser att börja utreda stiger siffran. Lars Osihn uppskattar att det då rör sig om närmare tre miljarder kronor.
Skatteverket har inte försökt att uppskatta den totala omfattningen av alla svartjobb i byggbranschen. Då krävs att man räknar in alla de härvor som Verket inte upptäckt. Sedan är det alla andra former av svartjobb, det som sker i hemmen och enligt andra rapporter är den övervägande delen.

En försiktig uppskattning är att svartjobben totalt omsätter 10 miljarder kronor om året. Minst. Lars Osihn tycker att Byggindustrins siffror verkar rimliga.

-Det låter som om det är försiktigt räknat, det kan jag också tycka, säger han.
Sett till hur många byggföretag det finns är det få som figurerar i svartjobbshärvor. Fast problemet är så stort att Skatteverket inte ser någon möjlighet att få bort det.

-Vi kontrollerar och kontrollerar men kommer inte åt det och måste göra något för att få marknaden att fungera.

Lösningen är det byggentreprenadavdrag som förberetts av finansdepartementet. När en underentreprenör betalas dras 20 procent av och sätts in på ett särskilt konto hos Skatteverket. Underentreprenörerna kontrolleras innan de kan få pengarna överflyttade till sina konton. Byggföretagen protesterar och hävdar att avdraget innebär ett omfattande merarbete och inte leder till färre svartjobb. Lars Osihn har svårt att förstå invändningarna.

-Man måste göra något för att få marknaden att fungera, det måste också ligga i företagens intresse. Visst innebär det ett merarbete men det är marginellt jämfört med nyttan av det. Det är inte säkert att man kommer åt allt men det är det bästa förslag som finns för närvarande, säger Lars Osihn.
Parallellt med förslaget om byggentreprenadavdrag förbereds också en lagändring om omvänd momsskyldighet av samma skäl.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.