Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stockholm bygger sjukhus för 30 miljarder

Publicerad: 21 juni 2011, 15:27

Stockholms läns landsting investerar drygt 40 miljarder kronor i regionens sjukhus under de kommande fem åren. Nästan 30 miljarder av dessa går till byggentreprenader.


Det stora investeringsbehovet beror på föråldrade sjukhuslokaler och en kraftigt växande befolkning.

– Den samlade investeringsbudgeten för sjukvården är 41,4 miljarder kronor under åren 2012-2016. Ungefär 70 procent av detta är investeringar i sjukhusfastigheter. Resten går till inköp av medicinsk utrustning, säger Charlotte Broberg, styrelseordförande i Stockholms läns landstings fastighetsbolag Locum.

Huddinge sjukhus var färdigbyggt 1972. Sedan dess har det inte gjorts några stora investeringar i sjukhus i Stockholms län. Samtidigt har befolkningen ökat med 40 procent under de här 40 åren till omkring 2 miljoner.

Landstinget tar nu ett samlat grepp på vårdbehoven i regionen. Dokumentet Framtidsplan för hälso- och sjukvård presenterades i slutet av april 2011. Utredningen är grunden till en tioårig investeringsplan.

Locum, Landstingets fastighetsförvaltningsbolag, har exempelvis valt NCC som totalentreprenör till projektet Helix, en helt ny rättspsykiatrisk anläggning i Huddinge. Investeringsplanen omfattar även nya akutvårdsbyggnader vid Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, samt totalt 700 nya vårdplatser på regionens olika närsjukhus.

– Den 14 och 15 juni ska landstingsfullmäktige klubba de två dokument som är viktigast för hur vi ska hantera vårdbehoven och investeringarna framöver, säger Charlotte Broberg.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.