Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stockholmsregionen satsar på studentlyor

Publicerad: 7 juni 2013, 13:29

Stockholm har som mål bygga bort bristen på studentlägenheter till och med år 2017. Nu inleds ett unikt samarbete mellan kommuner, länsstyrelsen, landstinget, lärosäten, studenter, näringsliv och fastighetsägare.


I Stockholm finns över 80 000 studenter, men bara 12 500 studentbostäder. Kötiden för dessa bostäder är minst två år.

”Regeringen lägger inom kort en proposition som skärper kommunernas ansvar för bostadsbyggandet och särskilt pekar ut behovet av studentbostäder. Vi som nu samlas kring Stockholmsinitiativet Studentbostadsmässan 2017 och samarbetet mellan kommuner, länsstyrelsen, landstinget, lärosäten, studenter, näringsliv och fastighetsägare tar denna fråga på allvar”, skrev finansborgarrådet Sten Nordin (M), tillsammans med företrädare från Stockholms kommuner, lärosäten, landstinget, länsstyrelsen och studentkårer i en gemensam debattartikel förra veckan i Dagens Nyheter.

Sweco har anlitats för att projektleda initiativet Studentbostadsmässan 2017, som går ut på att bygga bort Stockholms brist på studentbostäder.

Swecos uppdrag innebär att projektleda samarbetet mellan de sju Stockholmskommuner, myndigheter, lärosäten och företag som tillsammans ska se till att minst 6 000 nya studentbostäder står klara till år 2017.

Parallellt kommer Sweco även att leda processer för att förenkla kösystemet och utveckla nytänkande lösningar kring utformning och förvaltning av studentbostäder. Projektet kommer att avslutas med en utställning och en konferens under 2017 där resultatet av arbetet visas upp.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.