måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stor statlig upphandling måste göras om

Publicerad: 1 mars 2017, 16:16

Fyra stridsfordon på Tofta skjutfält, Gotland. Foto: Wikimedia

I en dom den 17 februari bestämde Förvaltningsrätten i Linköping att upphandlingen av Gotland Tofta skjutfält etapp 1 måste göras om. Upphandlingen värd 215 miljoner kronor gjordes på lägsta pris och vanns av Skanska före Peab. Fastec, som diskvalificerats, överklagade.

Ämnen i artikeln:

LOUSkanskaFörvaltningsrättenFortifikationsverketbyggkontraktoffentlig upphandling

Upphandling gjordes enligt lagen för upphandling på försvars- och säkerhetsområdet, LUFS som ska tillämpas i stället för LOU vid särskilt känsliga objekt.

Fastec begärde överprövning och hävdade att varken Skanska eller Peab hade visat tillräckligt jämförbara referensprojekt eller erfarenhet hos sina projektledningar.

I domen konstaterar förvaltningsrätten att Fastecs anbud diskvalificerades på ett riktigt sätt. De hade inte redovisat enligt de obligatoriska kraven. Men detsamma gällde även Skanska och Peab.

När Skanska och Peab trots bristerna utvärderades stred detta mot lagens likabehandlingsprincip.

Vid en överprövning av upphandling måste förvaltningsrätten utgå från att den upphandlande enheten själv har bäst förutsättningar att utvärdera anbuden.

Förutsättningen är dock att detta sker på objektiva grunder och inom ramen för förfrågningsunderlaget. Enbart när det tagits ovidkommande hänsyn eller att man påtagligt avvikit från kraven i förfrågningsunderlagen kan förvaltningsrätten ingripa.

Att Skanskas och Peabs anbud fick ligga till grund för beslut i upphandlingen stred mot det genom att även de var diskvalificerade mot bestämmelserna i LUFS.

När det därmed inte fanns något kvalificerat anbud kvar måste upphandlingen göras om.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev