Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Stora problem med lönsamhet för NCC i Norge

Publicerad: 17 oktober 2016, 10:14

Johan Bergman uppger att den gamla och den nya ledningen haft olika uppfattning om ekonomin i projekten.

Foto: Sten Jansin

Rörelseresultatet hamnar på noll för NCC Infrastructure och NCC Building under det tredje kvartalet. Nedskrivningen ligger på 290 miljoner svenska kronor.


Ämnen i artikeln:

NCCNorgeJohan Bergman

– Det finns flera orsaker. Det handlar både om felaktiga produktionskalkyler och hur tillägg och ändringar ska hanteras gentemot kund och hur kostnaderna för det ska fördelas mellan parterna, säger Johan Bergman, chef för Investor relations på NCC till Byggindustrin.

Johan Bergman menar också att den gamla och den nya ledningen haft olika uppfattning om ekonomin i projekten.

– Den tidigare ledningen trodde att det gick att få ut mer än den nya som är mer försiktig med vad de tror att de kan få betalt för, säger han.

Sedan 1 januari 2016 har bygg- och anläggningsverksamheten strukturerats om inom NCC. Den är inte längre baserad på land utan gränsöverskridande inom NCC Building och NCC Infrastructure. I samband med förändringen byttes ledningen ut och de nya affärsområdena har gjort en genomlysning som lett fram till resultatet om nedskrivningar på 290 miljoner svenska kronor för tredje kvartalet. Ytterligare en förklaring som NCC ger är att projektstyrningen varit bristfällig. Exakt vilka projekt det skulle handla om vill inte Johan Bergman gå in på.

– Vi har nu tillfört resurser på olika nivåer till projektstyrningen, säger han.

Den norska bygg- och anläggningsverksamheten har haft svag lönsamhet flera år. Totalt står den för drygt 11 procent av NCC:s omsättning. Den 28 oktober kommer delårsrapporten att presenteras i sin helhet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCNorgeJohan Bergman

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.