fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Storaffär i norra Sverige – Nyab går ihop med finsk byggjätte

Publicerad: 19 december 2021, 15:36

Johan Larsson, vd och grundare, tillsammans med medarbetare på Nyab – som nu blir en del i en ny storkoncern i Bottenvikenregionen. Foto: Simon Eliasson

Den norrländska bygg- och anläggningsjätten Nyab förvärvas av den finska Skarta-koncernen. Tillsammans bildar bolagen en ny koncern som får en omsättning på närmare 300 miljoner euro nästa år.

Ämnen i artikeln:

Nyabbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Nyab-koncernen har på några få år blivit en stor aktör på bygg- och anläggningsmarknaden i norra Sverige. Nu görs en ny kraftsamling då Skarta Group – en finsk storkoncern som även sedan tidigare har verksamhet i Sverige – förvärvar Nyab. Skarta har sedan tidigare verksamhet i Sverige genom dotterbolaget Skarta AB, en av de största aktörerna i Norrbotten.

LÄS MER: Så har Nyab vuxit till en norrländsk gigant: ”Många bolag som vill växa smyger med det”

Tuomas Hirvonen, Jukka Juola, Johan Larsson, Markku Kankaala och Mikael Ritola i samband med att den nya affären avtalades.

LÄS MER: Fem anbud i 450-miljonersupphandlingen – här är entreprenörerna som räknade på kontraktet 

Den nya Skarta Nyab-koncernen kommer att uppnå en omsättning på närmare 300 miljoner euro och att ha mer än 300 anställda i Finland och Sverige.

– Sammanslagningen av Skarta och Nyab är en viktig milstolpe i vår strategiska väg framåt. Nyabs verksamhet kännetecknas av snabb tillväxt, god lönsamhet och utmärkt kassaflöde. Huvudmarknaderna för bolaget i norra Sverige och Stockholm är växande marknader drivna av investeringar relaterade till ren energi samt urbanisering. Allt detta passar våra visioner mycket bra och ger oss en unik möjlighet att nå våra finansiella mål som fastställts för år 2024 redan under nästa räkenskapsår, kommenterar Tuomas Hirvonen, vd för Skarta Group, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Gröna satsningar lyfter Norrland

Affären, som avtalades den 16 december, görs genom att Skarta Gruop förvärvar samtliga aktier i Nyab. Ersättningen för aktierna i Nyab Sverige AB enligt aktiebytesavtalet är 210 miljoner euro, varav 140 miljoner euro kommer att betalas genom en riktad nyemission till aktieägarna i Nyab Sverige AB och 70 miljoner euro kommer att utbetalas som kontant betalning. 288 397 790 nya aktier i Skarta Group Abp, som motsvarar det nuvarande antalet aktier i bolaget, kommer att emitteras i den riktade nyemissionen, vilket ger bytesförhållandet 1:1.

LÄS MER: Efter Skanskas avhopp: Trafikverket söker ny entreprenör till miljardprojektet

Svenska marknader kommer att stå för 70 procent av den nya koncernen nästa år. Skarta är stora inom energibyggnadsprojekt med projektutveckling inom både vind- och solenergiprojekt.  Både Norrbottenområdet och Uleåborgsregionen, där Skarta är en stark aktör, är även viktiga platser för den framtida vätgasekonomin och med gemensamma krafter kan Nyab och Skarta bli en viktig aktör i hela Bottenvikenområdet.

– Sammanslagningen med Skarta stärker Nyab i dess fortsatta tillväxtresa mycket bra. Efterfrågan på våra tjänster inom specialbyggnation i norra Sverige på grund av investeringar relaterade till ren energiproduktion kommer att öka under de kommande decennierna. Skarta har erfarenhet av konstruktion och projekt inom ren energiproduktion, lokal kompetens inom Norrbottenområdet samt goda insikter i smart och ren byggnation, lokalt producerad förnybar energi och vätgas. Tillsammans har vi ännu bättre möjligheter att expandera lönsamt inom ett mycket intressant marknadsområde och att expandera i värdekedjan för ren energi genom att utveckla och äga projekt, säger Johan Larsson, grundare och vd för Nyab Sverige AB.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev