Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Storhamn har fått klartecken

Publicerad: 4 november 2015, 10:38

Flygbild över Norvikudden, där den nya hamnen ska ligga.

Foto: Per-Erik Adamsson

Mark- och miljööverdomstolen ger klartecken för hamnverksamhet i Norvik i Nynäshamn. NCC Roads får också rätt att använda en tidsbegränsad utskeppningshamn och tillfällig bro vid Norvik.


Ämnen i artikeln:

Mark- och miljööverdomstolenNCC RoadsStockholms HamnNynäshamnNorvik

Stockholms Hamn får tillstånd att driva hamnverksamhet i Norvik i Nynäshamn. Det slog Mark- och miljööverdomstolen fast förra veckan.

– Det är ett fantastiskt glädjande besked. Nu kan hamnen börja byggas inom ett år, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Anna Ljungdell (S).

Domstolen har endast gjort några ändringar från de ursprungliga villkoren. De rör bland annat bullernivåer. Stockholms Hamn har också fått krav på att utreda frågan om hur olägenheterna från transporterna på land till och från hamnen kan minskas.

Mark- och miljööverdomstolen avslog också överklagandet av det tillstånd NCC Roads tidigare har fått för att anlägga och driva en tidsbegränsad utskeppningshamn och tillfällig bro vid Norvik. Den hamnen ska användas för att transportera bort bergmaterial när logistik-ytor ska iordningställas för den planerade hamnen i Norvik.

Enligt domstolens beslut ska för oljebolaget Nynas fortsätta utreda täckning av det förorenade området på havsbotten utanför oljeraffinaderiet eller delar av området, samt utreda förutsättningarna för att sanera grundare delområden inom det förorenade området genom muddring.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.