Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Storsatsning på Kungliga musikhögskolan

Publicerad: 5 Juni 2012, 13:48

En detaljplan för området kring Kungliga musikhögskolan har vunnit laga kraft. Akademiska hus räknar med förberedande byggarbete redan i höst och Veidekke som bygger bostäder i samma kvarter har byggstart om ett år.


Detaljplanearbetet för Svea fanfar, den del av kvarteret Svea artilleri på Östermalm i Stockholm som rymmer Kungliga musikhögskolans lokaler, har varit utdraget. Områdets två byggherrar Akademiska hus och Veidekke bostad har drivit detaljplanen tillsammans sedan 2005. Efter att ha upphävts i Mark- och miljödomstolen hösten 2011 vann detaljplanen laga kraft i Mark- och miljööverdomstolen den 7 maj i år.

– Arbetena stod helt stilla i sju månader efter beslutet i Mark- och miljödomstolen men nu drar vi i gång projekteringen igen, säger Sten Wetterblad, regiondirektör, Akademiska hus Stockholm.

En förfrågan för samverkansentreprenad kan gå ut redan i juni i år och vissa förberedande byggarbeten kan påbörjas i höst.

Även Veidekke bostad, som ska bygga 360 bostäder i Svea fanfar, la projektet på is i väntan på beslutet från Mark- och miljööverdomstolen.

– Nu startar vi systemhandlingsprojekteringen. Det hade vi tänkt göra i höstas men vi vågade inte satsa utan en detaljplan vilket gjort att projektet är cirka åtta månader försenat. Säljstart blir i början av nästa år och byggstarten ska ske sommaren 2013, säger Cecilia Sahlström, projektutvecklare på Veidekke.

Svea fanfar ligger i korsningen mellan Valhallavägen och Lidingövägen. Platsens tre byggnadsminnesskyddade huskroppar bevaras. Tegelbyggnaderna Stallet och Ridhuset byggs om och blir Kungliga musikhögskolans bibliotek respektive orgelsal. Den så kallade Gula villan flyttas till en ny plats på området, dess framtida användningsområde är ännu oklart. Övrig bebyggelse rivs för att bereda plats åt bostäderna och musikhögskolans två nya byggnader, Hus 1 och Hus 2. Hus 1 omfattar fem lameller av betong innanför en glasfasad och rymmer entréhall och foajé. Hus 2 blir ett långsträckt betonghus längs Lidingövägen.

Bostäderna fördelas på tolv huskroppar som byggs i en bågform. Hela projektet beräknas vara klart 2018 men inflyttning i bostäderna och musikhögskolans lokaler inleds 2015–2016.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.