Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Svagare än väntat för NCC

Publicerad: 31 Oktober 2011, 12:33

NCC går in i sista kvartalet med stabil orderstock på historiskt hög nivå.


NCC serverade ett stabilt utfall för det tredje kvartalet i sin rapport i fredags – det var dock sämre än vad analytikerna räknat med och aktien sjönk några procentenheter på fredagseftermiddagen. Resultatet efter finansnetto blev 553 Mkr (773) för kvartalet och förklaringen är nedskrivning av markvärden i Danmark och Lettland på sammantaget 140 Mkr.

I övrigt var koncernchefen Peter Wågström rätt nöjd.

Årets första nio månader har präglats av god orderingång: 42,9 miljarder kronor (40,8) och stabil omsättning: 34,4 miljarder kronor (34,1). Orderstocken är på en historisk hög nivå, 49,4 miljarder kronor.

"Det är tryggt och ger oss handlingsutrymme om vi nu går in i en period med lägre ekonomisk tillväxt. Mycket tyder nu på att så kommer att bli fallet under 2012", skriver Peter Wågström i sin kommentar till rapporten.

Den svenska marknaden ser fortsatt robust ut. NCC Construction Sweden ökade sin orderingång under tredje kvartalet till 5 061 Mkr (4 951) och orderstocken steg 14 procent till drygt 23 miljarder kronor. Rörelseresultatet var dock något lägre än vid den här tiden i fjol och marginalen minskade något till 3,5 procent.

På bostadssidan, NCC Housing, dras rörelseresultatet ned av de danska nedskrivningarna till -34 Mkr (-38). I övrigt är tongångarna rätt ljusa.

"Efterfrågan på bostadsmarknaderna i Sverige, Finland och Tyskland är stabil. På alla NCC:s huvudmarknader finns ett underliggande behov av bostäder, med undantag av Danmark, och vår bedömning är att priserna för nyproducerade bostäder kommer att vara stabila under 2012", skriver NCC i rapporten.

Under det senaste kvartalet sålde NCC 581 (600) bostäder och byggstartade totalt 926 (596) till privatkunder och 61 (330) bostäder till investerarmarknaden.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.