Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Svagare tillväxt i Stockholm

Publicerad: 15 augusti 2016, 10:37

Bygg tar revansch i Stockholm. Här pågår byggverksamhet i Hagastaden.

Foto: Mikael Ullén

Trots skriande byggbehov har byggbranschen länge stått och stampat. Men under andra kvartalet i år tar bygg revansch. Det visar Stockholms Handelskammares Stockholmsbarometer.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturStockholm

Det är fortfarande en lång väg kvar innan Stockholmsekonomin når upp till den nivå som uppmättes innan den internationella finanskrisen 2008 och den europeiska skuldkrisen 2010. Ytterligare nedgång under första halvåret 2016 är ett slag mot den generella återhämtningen.

Trots att fler får jobb så har hushållen i Stockholms län en ganska dyster syn på svensk ekonomi. Men det finns ljusningar. Företagen i byggbranschen som under ett antal år har gått kräftgång trots den höga efterfrågan ser nu ljusare på framtiden, enligt Stockholmsbarometern.

Cirka 10 procent av länets invånare jobbar inom byggverksamhet. Det är en ökning med cirka 3 procent sedan 2010. Detta och föregående kvartal har jobbtillväxten dock nästan stannat av. Men förväntningar på nyanställningar inom byggbranschen är högt ställda de kommande månaderna, enligt Stockholms Handelskammares Stockholmsbarometer.

Tillväxten i branschen under andra kvartalet i år ser ut att bli god och konfidensindikatorn vidare på ett läge som är bättre än normalt. Det beror bland annat på att många av regionens byggföretag visar har välfyllda orderböcker.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturStockholm

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.