Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Svenska fastighetsfonder ska investera närmare 30 miljarder kronor

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Det svenska private equity-företaget Niam lanserar nu sin fjärde fastighetsfond. Den har ett eget kapital på ca 700 miljoner euro (drygt 6,5 miljarder kronor) och kommer att kunna investera i fastigheter för ca 25-30 miljarder kronor.


Med sin investeringskapacitet på ca 25-30 miljarder kronor är Niam Fond IV en av de största fastighetsfonderna i Europa. Investerarna är ett antal globala finansiella institutioner och pensionskassor. Kapitalet i den nya fonden ska investeras i utvecklingsbara fastighetsbestånd och fastigheter i Norden och Baltikum. Det kan vara alltifrån nya projekt till befintliga fastigheter med utvecklingspotential.

Niam Fond IV kommer att fokusera på fastigheter för kontor, handel och logistik, med en förvärvsstorlek om minst 750 miljoner kronor. Pengarna placeras både via Niams egna organisation i Sverige, Finland, Norge, och via samarbetspartners.

- Vi kan köpa enskilda fastigheter, hela fastighetsportföljer eller genomföra företagsförvärv, säger Johan Bergman, vd på Niam.

- Ett bra exempel på hur Niam tidigare arbetat med projekt är den nya kontors-, hotell och kongressanläggningen Stockholm Waterfront, som nu byggs mitt i Stockholm och där Niam initialt var en av två huvudägare.

Bland innehavet i den förra fonden, Niam Fond III, märks två stora fastighetsportföljer i Finland, kontorsfastigheter i Marievik och Globen-området i Stockholm, samt Rimis huvudkontor och centrallager i Lettland.

Niam Fond III är idag fullinvesterad.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.