söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Svenska projekt tynger AF Gruppen med 230 miljoner

Publicerad: 12 maj 2023, 07:36

I Stadshagen i Stockholm bygger AF Gruppen bostadsrätter och kontor för Balder. Projekten är ett av dem som tidigare har drivits under Betonmasts flagg.

Foto: Anders Siljevall

Den norska byggkoncernen AF Gruppen växer, men rörelseresultatet i första kvartalet 2023 var betydligt svagare än samma period i fjol. I den svenska verksamheten har ytterligare nedskrivningar gjorts i flera projekt. "Resultatet beror främst på våra egna prestationer", säger koncernchefen Amund Tøftum.

Ämnen i artikeln:

SvepetAF Gruppendelårsrapportbostadsbyggandebostadsutveckling

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


AF Gruppens omsättningen för första kvartalet uppgick till 7 393 MNOK (6 809) och resultatet före skatt blev 13 MNOK (209), vilket gav en vinstmarginal på 0,2 % (3,1 %). Orderstocken var 41 895 MNOK (42 697) vid utgången av kvartalet.

Under kvartalet har ytterligare nedjusteringar gjorts av projektberäkningarna i koncernens svenska verksamhet. Projektberäkningarna har reviderats nedåt med 230 MNOK och är relaterade till enheterna inom tidigare Betonmast Sverige, dotterbolaget som numera är integrerat i AF Gruppen Sverige.

– Vi levererar ett svagt resultat under första kvartalet till följd av utmaningar inom några av våra svenska enheter samt svag lönsamhet inom Bygg. I likhet med andra aktörer upplever vi en utmanande marknad inom bygg och projektutveckling, men resultatet beror främst på våra egna prestationer. Detta har resulterat i nedjusteringar i vår svenska portfölj under kvartalet. Vi kommer att säkerställa bästa möjliga genomförande av de relevanta projekten, säger Amund Tøftum, koncernchef för AF Gruppen, i ett pressmeddelande.

Av den totala orderstocken på 7 645 MNOK per den 31 mars 2023 för affärsområdet Sverige motsvarar orderstocken för ovan nämnda enheter 2 097 MNOK. Återstående produktionsvärde i förlustprojekt i före detta Betonmast Sverige är 940 MNOK.

Läs även: Drar ner lönsamheten för AF Gruppen i Sverige: ”Levererar inte på AF-nivå”

På totalen levererar den svenska verksamheten ett negativt resultat, framförallt beroende på nedskrivningarna i de tidigare Betonmast-projekten. AF Prefab i Mälardalen och AF Härnösand Byggreturer levererar både omsättningstillväxt och mycket goda resultat för kvartalet. Kanonaden, AF Bygg Syd och HMB bidrar positivt till resultatet, men levererar något under förväntan under kvartalet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev