Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Svenska småsparare kan förlora allt på Lehman

Publicerad: 23 september 2008, 14:41

Acta Kapitalförvaltning har sålt Lehman Brothers valutaobligationer till omkring 5 000 svenskar. Köparna har investerat minst 50 000 kronor var, enligt uppgifter till Veckans Affärers nätupplaga.


Det handlar om så kallade strukturerade produkter, som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Totalt gäller det 1,3 miljarder kronor som kan gå förlorade sedan Lehman ställt in betalningarna.

I ett antal fall har obligationerna belånats med Kaupthing Bank som arrangör. Genomsnittsbelåningen är 300 000 kronor – och nu kan Kaupthing komma att kräva in pengarna.

Finansinspektionens chef för marknadstillsyn, Mattias Olander, uppger för Veckans Affärer att det hela nu är en ”avtals- och villkorsfråga”.

”Vem det är som har ansvar för vad måste undersökas vidare och om Kaupthing kan tänkas kräva vidare säkringar. Sedan får vi hoppas att kunderna varit medvetna om riskerna och att bolaget som förmedlat produkten gett kunderna all nödvändig riskinformation”, säger Olander till tidningens nätupplaga.

Actas marknadschef Simon Kling uppger för Veckans Affärer att man gör allt man kan för att säkra sina kunders tillgångar.

”Men just nu råder det informationsvakuum och vi har lite svårt att kommunicera med Lehman för närvarande”, säger Kling till VA:s nätupplaga.

(Källa: Dagens PS.)

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.