Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Sverige kan få höghastighetståg

Publicerad: 13 Mars 2008, 14:15

Banverket har fått uppdraget att utreda förutsättningarna för höghastighetståg på Götalandsbanan och Europabanan. Även huvudmannaskapet för de lågtrafikerade banorna kommer att ses över.


Regeringen har gett Banverket två uppdrag som ska vara utredda och klara den 1 juni i år. Det ena handlar om en möjlig framtid för svenska höghastighetståg på Götalandsbanan och Europabanan. Både de marknadsmässiga och samhällsekonomiska förutsättningarna ska analyseras tillsammans med bland annat aktörer på den regionala nivån och inom transportsektorn. Arbetet är en del i åtgärdsplaneringen 2010-2020.

- Tåget har en oerhört viktig roll i övergången från fossilstinna resor till klimatsmarta. Med dagens beslut tar vi nästa steg i tågets utveckling genom att titta på hur höghastighetståg kan knyta ihop Sverige, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Även de lågtrafikerade järnvägarna får en egen utredning. Banornas nytta ska granskas liksom möjligheterna för förändringar i huvudmannaskapet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.