Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sveriges mest hållbara bostadsprojekt invigs

Publicerad: 2 september 2019, 04:26

I dag invignings Brf Viva i Guldheden i Göteborg. Bostadsprojektet är speciellt för att det bygger på flera år av forskning och tvärvetenskapligt samarbete inom Positive Footprint Housing.


Bfr Viva är Riksbyggens spjutspetsprojekt i arbetet för ett grönare och mer hållbart Göteborg.

När projektet byggstartade hösten 2016 sa Riksbyggens vd Leif Linde till Byggindustrin att:

– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige.

Forskningsamarbetet fortsätter

Bostadsprojektet är en del av Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete som initierats av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, och Rise – Research Institutes of Sweden. Målsättningen för projektet var att utveckla nya koncept som kan bidra till att möta en utveckling med mer solenergi, vindkraft, lågenergihus, elfordon och smarta IT-lösningar, men också att beakta andra sociala- och ekonomiska aspekter av bostadsbyggandet.

Och nu är det alltså dags för invigning.

– Projektet innehåller väldigt många innovationer kring hållbarhet, miljömässiga, men också ekonomiska och sociala, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef och ansvarig för Riksbyggens bostadsproduktion i Göteborg.

Vissa av innovationerna från Brf Viva kommer Riksbyggen redan nu att ta med sig in i framtida projekt. En sådan är den nyutvecklade betongen där restprodukterna flygaska och masugnslagg ersatt en del av klinkern med resultatet av koldioxidutsläppet reducerats med 30 procent.

– Samtidigt måste vi utvärdera projektet och alla innovationer nu under förvaltningsfasen. Vi har bestämt att utvärdera Viva i 5 år, säger Mikael Ahlén.

En annan innovation som används i Brf Viva är att uttjänta batterier från Volvos elbussar används för att lagra el från solcellerna på taket.

– Batterierna får ett andra liv i Brf Viva där de används för att ladda våra elbilar, elcyklar och mopeder samt till belysning i trapphus med mera. Detta är jätteintressant, säger Mikael Ahlén.

När det gäller ekonomisk och social hållbarhet har satsningen på ungdomslägenheter visat sig vara mycket populär. Brf Viva innehåller sex ungdomslägenheter på 30 kvadratmeter där insatsen är 95 000 kronor och månadsavgiften cirka 4 500 kronor.

– Då får man även del i bil- och cykelpool och i alla gemensamhetsutrymmen, samt ett månadskort till kollektivtrafiken. Detta är något vi kommer att med oss till nya projekt, säger Mikael Ahlén.

Betong byts mot trä i nästa projekt

Samarbetet inom Positive Footprint Housing kommer också att fortsätta. Om Brf Viva hade fokus på att minska koldioxidavtrycket från betonganvändningen, så planerar man i nästa projekt, som går under arbetsnamnet Gibraltar, att vrida och vända på träbyggandet.

– Nästa projekt blir ett massivträhus projekt i Göteborg. Vi har vunnit en markanvisningstävling om att bygga bostadsrätter för Göteborg stad och har precis startat projekteringen och brainstorming kring vad det ska innehålla, säger Mikael Ahlén.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kronor.
Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel.
Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil.
Ekosystemtjänstanalys.
Ny mer hållbar betong med 30 procent mindre utsläpp av koldioxid.
Brf Viva är certifierad till miljöbyggnad Guld.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.