tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Svevia räknar hem tung brorenovering: "Ett väldigt speciellt uppdrag"

Publicerad: 2 december 2022, 07:56

Svevia får uppdraget att renovera den gamla Skurubron. Foto: Rickard Kilström

När den nya Skurubron snart står klar är det dags att renovera den gamla bron. Svevia får uppdraget, värt 195 miljoner kronor, som är det första som bolagets nya grupp för stora projekt räknar hem.

Ämnen i artikeln:

SvepetSveviaTrafikverketbyggkontraktinfrastrukturvägarbete

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


De två gamla bågbroarna över Skurusundet i Nacka kommun är 100 respektive 65 år gamla. Svevia har fått uppdraget av Trafikverket att renovera och bygga om gamla Skurubrons två bågbroar så att den norra bron utformas för gång- och cykeltrafik och den södra bron till en lokalväg för fordonstrafik med ett körfält i vardera riktningen.

Läs även: Hisingsbron, Lidingöbron, Skurubron: Här är alla anbud i Sveriges största brobyggen

– Arbetet som ska utföras är i grunden en vanlig brorenovering. Men eftersom arbetet sker 30 meter över vattenytan och på ett sådant historiskt landmärke är det ändå ett väldigt speciellt uppdrag, säger Moritz Kolmar, arbetschef på Svevia, i ett pressmeddelande.

Svevia planerar att starta renoveringsarbetet i juli 2023 och vara klar under hösten 2025.

– Broarnas klassiska form med valv, pelare och den välvda brobanan ska bestå samtidigt som vi ska skapa en modern lösning för gång- och cykeltrafik på den ena bron och en vägbana för lokaltrafik på den andra. Vi ska också uppfylla särskilda krav från Trafikverket med reducerad klimatpåverkan genom vår energiförsörjning samt val av material och arbetsfordon, säger Moritz Kolmar.

Läs även: Projektet som alla de största byggbolagen ville ta – vi listar anbuden i fem svenska brobyggen

Kontraktet som är värt cirka 195 miljoner kronor är det första som Svevias specialistgrupp ”Stora projekt” räknat hem.

– Att vi nu räknat hem ett sådant här kontrakt övertygar mig om att vår strategi att samla våra specialistresurser för tyngre anläggningsprojekt i en organisation var ett bra beslut. Svevias ambition är att fortsätta växa på anläggningssidan med en strategiskt avvägd kombination mellan stora och mindre anläggningsprojekt, säger Mattias Gretzer, regionchef för Svevias division Anläggning i Stockholm.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev