Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sweco fortsätter jakten efter nya bolag

Publicerad: 23 augusti 2013, 08:06

Sweco tog ett rejält kliv volymmässigt när man köpte Vectura i somras. Och tillväxtambitionerna är fortsatt höga. Koncernchefen Tomas Carlsson räknar med flera nya förvärv framöver – både i Norden och på den europeiska marknaden.


När regeringen förra hösten deklarerade att man ville sälja det statligt ägda teknikkonsultföretaget Vectura, så var ledningen hos landets största konsultföretag Sweco måttligt begeistrade. Det var i samma veva som Tomas Carlsson tillträdde sitt nya jobb som koncernchef för Sweco.

– Vi hade en rätt dyster bild av Vectura. Vi tyckte de visade upp svaga resultat och verksamheten verkade gå allmänt knackigt. Samtidigt insåg vi att Vectura var en så pass stor aktör att en försäljning skulle komma att påverka hela den svenska konsultmarknaden, säger Tomas Carlsson.

Han och hans nya ledningsgrupp beslöt sig i början av året för att kolla upp Vectura ordentligt. Ett eventuellt beslut om att lägga bud på bolaget skulle baseras på fakta, inte på en allmän skräckbild.

I mars fick Carnegie och Vinge uppdraget att sköta försäljningen och tidplanen var snäv. Från första augusti är Vectura ett helägt dotterbolag till Sweco.

– Helt solklart är vi nu nummer ett i Norden och helt solklart är vi nummer ett på den nordiska marknaden för transporter och infrastruktur. Proforma pratar vi om en omsättning på 8,8 miljarder kronor och 9 000 anställda. Vi blir ännu starkare på vägsidan och framför allt stärker vi oss rejält på järnvägssidan. Här finns en jättepotential med de tillskott vi får bland annat inom projektledning och kompetensen för framtidsstudier, säger Tomas Carlsson.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar det på sid. 4-5 i Byggindustrin 25/2013 som är ute den 23 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.