Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

SWECO kontruerar nationalarena

Publicerad: 9 April 2008, 08:13

Detta skall bytas mot ingressen


En av de stora utmaningarna är att skapa de stålkonstruktioner som ska hålla uppe det öppningsbara taket som sträcker sig över planen. Vardera takhalva på det skjutbara taket väger 400 ton. Därtill måste man räkna med den extra tyngd som uppstår vid snöfall.

– Inget liknande har gjorts i Sverige tidigare och vi har deltagit i ett antal studieresor som arrangerats av Ny Nationalarena i Solna för att bredda vår kompetens. Vi har bland annat specialstuderat Amsterdam Arena, Allianz Arena i München, Veltins Arena i Gelsenkirchen och Wembley i London, säger Thomas Nordh, uppdragsansvarig på SWECO.
I uppdraget ingår att ta fram systemhandlingar för hela arenan, avseende grundläggning samt stål- och betongkonstruktioner. Uppdraget utförs åt PEAB som är generalkonsult åt Ny Nationalarena i Solna AB.
Swedbank Arena beräknas stå klar 2012. Den kommer då ha möjlighet att ta emot 50 000 åskådare under fotbollsmatch och 65 000 åskådare vid konserter.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.