Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sweco och ÅF projekterar tekniken i NKS

Publicerad: 13 mars 2012, 15:30

Sweco och ÅF har tecknat ett gemensamt kontrakt med Skanska Healthcare för den tekniska projekteringen av Nya Karolinska Solna, NKS. Avtalet är värt 580 miljoner kronor och delas lika mellan de två konsultbolagen.


– Det här är stort för oss. Nya Karolinska Solna är det största och mest komplicerade husprojektet i Sverige i modern tid. Det är ett viktigt projekt på flera sätt också för våra egna konsulter, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

– Det är utvecklande för alla inblandade och genererar för vår del delvis helt nya kompetenser. Vi märker internt att detta är en väldigt attraktiv arbetsplats, säger Åsa Bergman.

Mats Påhlsson, chef för ÅF:s division Infrastructure:
– Det här är Skanskas största projekt genom tiderna. Det är hedrande att Skanska har valt att samarbeta med oss i den mest komplicerade delen av projektet.
I uppdraget ingår projektledning, tekniska installationer inom samtliga discipliner, miljö samt infrastruktur.

Både Sweco och ÅF har varit med i princip från början. Sweco kom in i projektet 2009 och arbetade tillsammans med Skanska under anbudsfasen. ÅF kom in något år senare. Fram till nu har bolagen arbetat mer eller mindre på löpande räkning. Det nya avtalet innebär att projekteringen formaliseras och utökas.
Av den totala kontraktsumman på 580 miljoner kronor är hittills 250 miljoner upparbetade av Sweco och ÅF. Just nu har de två bolagen ungefär 200 tekniska konsulter verksamma i Nya Karolinska Solna. Projekteringsarbetet kommer att pågå fram till årsskiftet 2014–15.

Övriga huvudkonsulter är White/Tengboms (arkitektur) och Skanska Teknik (konstruktion).

Nya Karolinska Solna, med en totalentreprenad på 14,5 miljarder kronor, är ett av Europas största pågående husprojekt. Anläggningen kommer att omfatta cirka 320 000 kvadratmeter. Det nya sjukhuset ska öppna för den första patienten under 2016 och vara helt klart 2017.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.