Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Sweco stärker positionerna i Ryssland

Publicerad: 20 maj 2008, 08:27

Sweco blir ägare till hela det ryska konsultbolaget sedan man köpt resterande 50 procent av aktierna.– Genom att förvärva den resterande delen av Lenvodokanalproekt stärker vi vår position ytterligare på en marknad under stark tillväxt, säger Mats Wäppling, vd och koncernchef i Sweco.


Lenvodokanalproekt har närmare 160 anställda och kontor i Sankt Petersburg, Moskva och Saratov. Företaget är ett av de ledande miljökonsultbolagen i nordvästra delen av Ryssland.

–Genom sitt förvärv stärker Sweco sina positioner i Ryssland.
Behoven av förbättringar inom miljö- och infrastrukturområdet är fortsatt stora i Ryssland och den ryska marknaden för konsulttjänster inom vatten och miljö värderas idag till ca 1,5 miljarder svenska kronor per år, säger Mats Wäppling.

2005 förvärvade Sweco 50 procent av Lenvodokanalproekt. Bolaget sysslar Verksamheten är huvudsakligen inriktad mot vatten och miljö, men uppdrag genomförs också inom energi- och infrastrukturområdet. Bolaget arbetar bland annat med två omfattande miljöuppdrag i staden Petrozavodsk i nordvästra Ryssland.

Sweco har idag 1000 konsulter i Litauen, Estland, Ryssland, Bulgarien, Tjeckien och Slovakien. Verksamheten har vuxit kraftigt de senaste åren. För tre år sedan hade Sweco cirka 100 anställda i centrala och östra Europa.

Utöver den verksamhet som bedrivs via Swecos etableringar i östra och centrala Europa så genomförs projektexport från Sverige, framförallt inom vatten- och miljöområdet. Det första uppdraget i Ryssland genomfördes redan 1903 i Sankt Petersburg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.