tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Till minne av Emma Jonsteg

Publicerad: 10 mars 2020, 11:06

Arkitekten Emma Jonsteg har avlidit till följderna av cancer. Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, minns en person som var känd långt utanför den egna branschen för sitt engagemang.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

"Jag har känt Emma sedan vi träffades på en bostadspolitisk workshop för över tio år sedan. Men jag har också haft förmånen att jobba nära Emma på Sveriges Arkitekter där hon satt i förbundsstyrelsen i sex år, de sista två åren som vice ordförande. Under den perioden har förbundet växt och utvecklats kraftigt. Emma var förstås en viktig del i det arbetet och de framgångar vi har nått.

Läs även: Utopia utvecklar projekt med Göran Cars

Jag tror att Emma är minst lika välkänd i byggbranschen som hon är i arkitektkåren. Emmas förstod att det inte räcker med bra arkitekter för att skapa bra arkitektur. Det behövs en bra beställare, som förstår att satsa på kvalitet, bra byggentreprenörer och rätt förutsättningar genom politiska beslut. Emma rörde sig tryggt mellan dessa världar. Hon påverkade såväl ansvariga politiker som byggherrar och andra arkitekter. Alltid tydlig med vad hon tyckte och ville förändra. Det var hennes styrka. Och hon förstod vikten av kommunikation. Det är ingen slump att Emma tog ett stort utrymme i den offentliga debatten under många år. Hon hade något att säga och visste hur hon skulle framföra sitt budskap.

Emma var en person som såg lösningar på problem. Hennes kraft och energi var ovanligt stark. ”Det kan väl inte vara så svårt – det är ju bara att göra”. Hon kom långt i sin strävan, men det var bara början. Det är en stor förlust att hon inte fick fortsätta det arbetet. Hon ville att diskussionen skulle fortsätta, kvalitén i den byggda miljön förbättras och arkitekterna ta mer plats, inte minst i debatten. Men hon ville också förbättra dialogen mellan byggindustrin och arkitektkåren.

Emma var en förebild för mig och för många andra. Hon kommer vara saknad av mig, hos Sveriges Arkitekter och av en hel bransch. Därför stödjer vi också initiativet med en minnesfond i hennes namn i syfte att föra vidare hennes gärningar. Läs mer om det och lämna gärna ett bidrag på www.arkitekt.se".

Emma Jonsteg blev 47 år och bland de närmast sörjande finns hennes make och fyra barn, vänner och kollegor.

Tobias Olsson.

Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev