Få hela storyn
Starta din prenumeration
Affärer i byggsektorn
Publicerad: 22 januari 2020, 15:30
Journalisten Nils-Eric Sandberg skriver till minne av bortgångne Karl-Erik Synnemar, chefredaktör för Byggindustrin perioden 1978–1993.
Byggindustrins tidigare chefredaktör Karl-Erik Synnemar (1929-2020) har gått bort. Närmast sörjande är hustrun Marianne och barnen Ingrid, Per Olov, Cecilia, med familjer.
Journalistiken i Sverige har förlorat en viktig medarbetare. Karl-Erik Synnemar medarbetade i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, sedan i Industriförbundets tidskrift Industria. Därefter kom han till Sveriges Byggindustriers tidning Byggindustrin, där han blev chefredaktör. Och den som ville lära sig något om byggteknik och bostadspolitik blev tvungen att läsa Byggindustrin.
Spred kunskap
Synnemar var en mycket skicklig journalist. Han omvandlade Byggindustrin från ett fackligt organ till en kunskapsintensiv tidskrift. Jag blev expert på bostadspolitikens ekonomi. Men jag var ingen tekniker. Det jag småningom lärde mig om byggandets teknik fick jag helt från Synnemars tidskrift. Det var en konstruktiv upplevelse att läsa den.
Bostadspolitiken blev från 1970-talet alltmer mer bisarr, med en invecklad kombination av skatter och subventioner. Jag räknade fram nettoeffekten av systemet – vilket ingen utredning gjort – och Synnemar publicerade generöst mina analyser. För fem olika bostäder, med exakt samma byggkostnad brutto – blev nettoräntan per kvadrameter efter alla skatter och subventioner, i ett index:
■ Allmännyttan: 100
■ HSB: 101
■ Statsbelånat småhus: 117
■ Privatfinansierad bostadsrätt: 250
■ Privatfinansierat småhus: 275
”Detta visar hur viktig vår kamp för jämlikhet i boendet är”, sa det socialdemokratiska statsrådet Birgitta Dahl till mig i en debatt.
Om politikerna lärt sig läsa Byggindustrin skulle vi fått en mer rationell bostadspolitik. Men så blev det inte – trots Karl-Eriks insatser för motsatsen.
Nils-Eric Sandberg, journalist