Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Tillsammans vill de förändra branschen

Publicerad: 20 december 2021, 11:42

Här presenteras ambassadörerna för Construction Summit 2022.

Foto: Construction Summit

Construction Summit är den nya mötesplatsen för framtidens byggbransch. Möt våra sex ambassadörer som alla drivs av att skapa förändring.


Ämnen i artikeln:

Construction Summit

Petter Bengtsson är vd på Zynka BIM. Tidigare arbetade han som operativ chef på bolaget och innan dess som byggnadsingenjör på arkitektkontor.

Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM och en av Construction Summit ambassadörer 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Petter Bengtsson

Ålder: 32 

Bor: Göteborg

Utbildning: Är byggnadsingenjör i botten

Lyssnar på: Mycket på P3 Dystopia och P3 Dokumentär.

Största förebild: Som smålänning är det svårt att inte säga Ingvar Kamprad. Andra förebilder är Steve Jobs och Elon Musk, just i hur de har byggt upp sina företag. 

Favoritbyggnad i världen: Battersea Power Station i London, med tanke på vilka enorma tekniska utmaningar man övervunnit i utvecklingen av en gammal ikonisk anläggning.

Hur försöker du förändrar branschen från din position? 

– Primärt i det vi gör på Zynka, vi optimerar bygg och förvaltningsprocesser genom inhämtning, visualisering och analys av fastighetsrelaterad data. De senaste åren har byggt på att ständigt utbilda branschen och få den att förstå värdet av data och att arbeta långsiktigt med det. Den största utmaningen som hela branschen har är att bidra till en hållbar sådan. Grunden i det är att jobba långsiktigt med data och på så sätt kunna göra rätt beslut. 

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

– Hållbarhet är vår generations största utmaning. Enligt mig så har vi inte möjligheten att vara hållbara i dag. Det som engagerar mig mycket är att lyfta data till en valmöjlighet där du kan se effekten av dina val. Jag gillar att se det stora och att se hur en hel bransch förflyttar sig åt ett håll. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att faktiskt få möjligheten att påverka bygg- och fastighetsbranschen under de kommande decennierna. Känslan av att faktiskt kunna påverka.  

Linda Folkesson är byggnadsingenjör, har varit verksam på Veidekke och arbetar i dag som projektledare på Nordr Sverige.

Linda Folkesson, projektledare på Nordr Sverige och en av Construction Summits ambassadörer 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Linda Folkesson

Ålder: 30

Bor: Tyresö Strand

Utbildning: Byggnadsingenjör KTH

Lyssnar på: Sedan november mycket julmusik! Annars gillar jag P3:s poddar!

Största förebild: En vän till mig som vågar utmana förutfattade strukturer och alltid hittar sin egen väg både i yrkeslivet och privat men alltid med stor omtanke till alla runtomkring sig. Samtidigt har hon en enorm passion för det hon gör och sprider den glädjen till andra!

Favoritbyggnad i världen: Den byggnad som påverkat mig mest är en loftbod från 1800-talet som står på den släktgård jag växte upp på. Det var den som fick mig att vilja arbeta med byggnader då jag vart så fascinerad av hur och av vad den har byggts och att den fortfarande står där och än i dag fyller ett syfte.  

Hur försöker du förändrar branschen från din position? 

– Jag arbetar i min vardag tillsammans med många andra roller och personer med olika kompetenser och i det försöker jag alltid ta vara på varje individs input och våga lyfta fram andra tankesätt och frågeställningar för att utveckla och förbättra.

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

– Hur vi kan bli en mer hållbar bransch! Vi har en lång väg kvar men så mycket som är möjligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

 – Möjligheten att konkret få arbeta med utvecklingsidéer och frågeställningar i pågående projekt.

Ulf Jonsson har varit verksam i branschen länge, medgrundare och senior projektchef på Zengun.

Ulf Jonsson, senior projektchef på Zengun och en av ambassadörerna för Construction Summit 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Ulf Jonsson 

Ålder: 57

Bor: Hagastaden, Stockholm

Utbildning: Civilingenjör KTH 

Lyssnar på: Just nu mycket Thåström, gillar allt från glam och hårdrock till svensk musik och gubbrock. 

Största förebild: Min far. En fenomenal affärsman som lärt mig vikten av att bygga, vårda relationer, leverera i projekten och inte snacka förrän det är klart. En selfmade man som med personlighet, mod och starkt engagemang tog sig till toppen inom projektstockholm.

Favoritbyggnad i världen: Mitt lantställe i Uppland.

Hur försöker du förändra branschen från din position?  

–Tidigare genom projekten jag medverkat i. Har alltid velat utmana och försöka hitta rätt volym innovation i projekten, vare sig det handlat om processer, teknikval, affärsmodell, med mera. Kreativitet, nyfikenhet på en bas av beprövade metoder är nog en mening som samlar ihop hur jag ser på ett bra projekt. Det har lyckats ganska bra och skaffat mig en plattform att verka från.

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

– Vi verkligen tagit enorma utvecklingssteg. Med min entreprenörsbakgrund så ser jag mycket med de glasögonen på. Entreprenörer är fortfarande för beställare ”ett nödvändigt ont som bara kostar pengar”. Upphandlingskompetens är ett annat område jag ofta ser möjligheter till förbättring i. LOU, det regelverket och den varierande tillämpningen av det önskar jag togs med prio in till en utredare på regeringsnivå. Till sist hållbarhetsagendan. Mycket av det som görs är bra, annat är greenwashing. Det jag ser är på väg är att man lägger samman dem miljö och klimatrelaterade hålllbarhetsfrågorna med social och långsiktig ekonomisk hållbarhet. Det finns en trend att inte se på frågorna som isolerade utan som delar i en integrerad process. 

Vad är det bästa med ditt jobb? 

– De människor, den anda och den bransch man verkar i. Till allra största delen fantastiska människor som gör stordåd och utmanar sig själva.

Melkam Tebeje arbetar som arbetsledare på Veidekke och har en bakgrund som byggnadsingenjör i Etiopien.

Melkam Tebeje är arbetsledare på Veidekke och är en av ambassadörerna för Construction Summit 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Melkam Tebeje

Ålder: 31 år

Bor: På Lidingö 

Utbildning: Byggnadsingenjörexamen från Hawassa Universitetet i Etiopien

Lyssnar på: Blandat men mycket på musik på amhariska som är mitt modersmål och podcaster om historia. 

Största förebild: Generellt tjejer och kvinnor i byggbranschen generellt men bland annat Sandra ”Byggsandra” Mobaraki. Exempelvis tjejer som har kommit till Sverige för att plugga och stannar kvar och driver egna företag, eller som arbetar inom bygg. 

Favoritbyggnad i världen: Burj Khalifa i Dubai. Projekten i Dubai är gigantiska och när man ser dokumentärer om det blir man fascinerad. 

Hur försöker du förändrar branschen från din position? 

– Genom att synas, bidra med information. Tacka ja till förfrågningar om exempelvis att hålla i föreläsningar på företag eller skolor och att visa andra vägen som jag har gått. 

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

– Mitt mål är att driva projekt framåt. För mig är det viktigt att alla som jag arbetar med ska trivas och att det är också viktigt med en god arbetsmiljö. Utöver det är det en stor vikt för mig att fler kvinnor kommer in i byggbranschen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får träffa olika människor från olika bakgrunder och länder. Också att se det fysiska resultatet av ett bygge efter en lång tid, jag blir glad av det. 

Nima Assadi  arbetar som konsult inom verksamhetsutveckling och samhällsbyggnad. Han driver även en populär podcast och en blogg.

Nima Assadi är konsult inom verksamhetsutveckling och samhällsbyggnad. Han driver även podden Hela kedjan och är och är en av ambassadörerna för Construction Summit 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Nima Assadi

Ålder: 34

Bor: Bromma

Utbildning: Civilingenjör med inriktning samhällsbyggnad

Lyssnar på: Poddar 

Största förebild: Inte någon enskild, jag inspireras av många olika

Favoritbyggnad i världen: Azaditornet i Teheran. Förutom att det är en väldigt fin byggnad är det den första byggnad man lägger märke till när man åker från den gamla flygplatsen in till Teherans stadskärna. Jag har alltid haft en bra känsla när jag åkt förbi (på väg till släkt och vänner). Dessa två faktorer tillsammans gör att det är en favoritbyggnad för mig.  

Hur försöker du förändrar branschen från din position? 

– I podden har jag tagit upp ämnen som utveckling, ny teknik, schysta arbetsvillkor, digitalisering, ledarskap, mångfald, hållbarhet samt en rad andra ämnen. Och jag tror att ju mer förståelse vi har för varandra och våra yrkesroller inom branschen, desto bättre kommer helheten att bli. Att driva Hela kedjan är ett av mina bidrag till en bättre bransch.

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

– Det är svårt att välja en speciell fråga för det som engagerar mig mest är hur olika frågor påverkar varandra.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen i min vardag. Jag driver byggprojekt, arbetar med verksamhetsutveckling samt har en podd där jag får prata om spännande frågor inom samhällsbyggandet.

Theresa Östman är vd på GF100 Rör AB och sitter i styrelsen för Installatörsföretagen.

Theresa Östman är vd på GF100, sitter i styrelsen för Installatörsföretagen och är en av ambassadörerna för Construction Summit 2022.

Foto: Elias Ljungberg

Namn: Anna Theresa Charlotte Östman

Ålder: 48

Bor: Enköping

Utbildning: Ekonomi

Lyssnar på: Allt från jazz, klassiskt till moderna tolkningar från Så mycket bättre.

Största förebild: Min egen mormor som alltid fanns där när jag var liten då det inte vimlade av kompisar där jag växte upp. Det var verkligen drag i henne och det har nog påverkat mig som person att inte ta för hårt på saker.

Favoritbyggnad i världen: Benkyrkan i Prag. Makabert men ändå något jag skulle vilja uppleva.

Hur försöker du förändrar branschen från din position?

– Min erfarenhet samt position kommer såväl ifrån det lilla familjeföretaget som jag ägt och drivit i snart 12 år tillsammans med min make och från ett större perspektiv, som den ledamot jag varit i flera år och som nu resulterat i ett vice ordförandeskap i Installatörsföretagen, som är vår arbetsgivarorganisation inom installationsledet. Har också engagerat mig i flera frågor genom åren för Svenskt Näringsliv.

Vilken fråga engagerar dig mest inom samhällsbyggarbranschen?

 – Dels kompetensfrågan. Hur sjutton ska vi attrahera människor att söka vår bransch? Vi behöver både montörer och ingenjörer och vi behöver bra lärare till våra skolor. En annan fråga är LOU. Det är idag fortfarande vanligt att upphandlingar utgår från principen om lägsta-pris. Vi måste se till att fler upphandlingar istället fokuserar på kvalitet och hållbarhet. Det gynnar både beställare och utförare

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är en förbannat trevlig bransch. Människor med fötterna på jorden som vill ha roligt. Och att vi gör skillnad för människor och klimat, såklart!

 

Om Construction Summit

Construction Summit är byggbranschens nya mötesplats. Den 24 mars 2022 öppnas dörrarna till byggbranschens nya mötesplats på Posthuset i Stockholm. På eftermiddagen delas det ut pris till Årets Bygge 2022.

 

constructionsummit.se

 

 

 

 

Ellen Hellström Persson

Reporter

ellen.hellstrom@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Construction Summit

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.