Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Tillväxten mattas under 2009

Publicerad: 8 augusti 2008, 10:55

Fortsatt tillväxt - fast i lägre tempo. Så ser den närmaste framtiden ut enligt Svensk Teknik och Designs (STD) senaste Investeringssignal. De flesta byggkonsultföretagen signalerar att de behöver rekrytera mer personal. STD räknar med att bygginvesteringarna totalt kommer att öka med uppåt 10 procent i år och ytterligare 5-6 procent 2009.


Det har rullat på bra för arkitekterna och teknikkonsulterna under våren, fast förväntningarna på höstens orderingång och beläggning varierar regionalt och mellan olika företag.

”Byggbranschen bromsas av den högre räntan och lägre köpkraften. Framför allt bostadsbyggandet fortsätter att minska. Samtidigt har branschen gått på högvarv under flera år, och en viss normalisering var att vänta. Men det ser just nu inte ut som någon långvarig eller djup nedgång”, skriver STD i Investeringssignalen.

Bostadsinvesteringarna förväntas, tack vare ombyggnadsvolymerna, öka med ett par procent under både 2008 och 2009. Det övriga husbyggandet väntas öka 7 procent i år och 2 procent nästa år. Anläggningssektorn anses svårare att bedöma. Här tror STD på en tillväxt någonstans mellan 1 och 3 procent årligen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.