Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Träbroar bättre än betongbroar

Publicerad: 5 mars 2015, 13:31

Resultatet är en tydlig indikation på träets fördelar ur klimatsynpunkt enligt rapportförfattarna.

Foto: www.freeimages.com

En ny rapport från SP visar att träbroar är bättre ur klimatsynpunkt är betongbroar. Bakom rapporten står även Träcentrum Norr, Tyréns, Moelven Töreboda och Martinsons Träbroar.


Ämnen i artikeln:

betongträklimatpåverkankoldioxidutsläpp

I början av året släppte SBUF en rapport om byggandets klimatpåverkan. Rapporten visade bland annat att byggmaterial står för den största delen av byggandets klimatpåverkan medan transporter och byggprocesser endast står för en liten del. Vidare visade rapporten att trä är ett bättre byggmaterial än betong om man ser till klimatpåverkan ur livscykelperspektiv.

Nu släpper SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, en ny rapport som styrker SBUF-rapportens slutsatser.

Den nya rapporten utgår från en vägbro i Åstorps kommun som nyligen fick en ny betongöverbyggnad på befintliga betongfundament. Rapportförfattarna har tagit fram data för en överbyggnad i trä med likvärdig prestanda som den befintliga betongöverbyggnaden och genomfört en livscykelanalys som jämför de två brokonstruktionerna.

Resultaten visar att träbron under sin livstid ger upphov till 79 ton koldioxidekvivalenter. Motsvarande siffra för betongbron är 127 ton. Resultaten visar också, precis som SBUF-rapporten, att byggmaterial har en betydligt större klimatpåverkan än transporter och byggprocesser.

Även om klimatutsläppen kan variera från projekt till projekt menar rapportförfattarna att resultatet är en tydlig indikation på träets fördelar ur klimatsynpunkt.

Vill du läsa rapporterna?

Här kan du läsa rapporten Byggandets klimatpåverkan från SBUF.

Här kan du läsa rapporten LCA för vägbro från SP.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.