Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Trafikverket ser över sina upphandlingar

Publicerad: 7 januari 2015, 11:11

I samband med upphandlingen av de två nya vägbroarna på E4:an i Rotebro norr om Stockholm kunde NCC presentera en innovativ lösning som sparade 24 miljoner kronor åt Trafikverket. Projektet lyfts ofta fram som en förebild för det nya upphandlingssättet.

Foto: Erik Mårtensson/NCC

Trafikverkets upphandlingar ska ses över och förändras så att det styr mot ett mer innovativt och kostnadseffektivt byggande. Under 2016 ska Trafikverket presentera resultatet av översynen som kallas Anpassat regelverk.


Syftet med översynen är att modernisera regelverket som består av cirka 1 500 dokument och styr trafikverkets upphandlingar. Dokumenten ska anpassas till Trafikverkets roll som renodlad beställare. De ska bland annat delas upp i krav respektive råd och anpassas så att de lämnar utrymme för innovationer och smarta lösningar från entreprenörerna.

Deltar i projektet gör bland annat Tyréns och NCC som arbetar med översynen av de två regelverksportföljerna Bro och tunnel samt Vägkonstruktion och banunderbyggnad. Totalt har Trafikverket tio regelverksportföljer. Översynen av samtliga ska vara klar under 2016.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.