Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Trafikverket stäms på 800 miljoner

Publicerad: 23 april 2019, 08:38

Trafikverket stäms av en italiensk entreprenör efter att avtalet om Lovön-etappen på Förbifart Stockholm hävts.

Foto: Trafikverket

Den italienska entreprenören Vianini Lavori stämmer Trafikverket på 80 miljoner euro, motsvarande 836 miljoner kronor, efter uppsägningen av avtalet om etappen Lovön på Förbifart Stockholm.


I förra veckan lämnade Vianini Lavori, ett av bolagen bakom det nu konkurssatta konsortiet Lovön Samverkan AB, LSAB, in en stämningsansökan hos italiensk domstol.

Bolaget menar att Trafikverket genom sitt agerande kring entreprenaden på Förbifarten har skadat företagets anseende.-

- Hur vi kommer bemöta kravet är svårt att ha någon exakt uppfattning om i nuläget, men vi kommer sannolikt att bestrida det, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

Trafikverket hävde avtalet med LSAB den elfte mars med hänvisning till att entreprenören hade brustit i arbetsmiljöarbetet. Beskedet hade föregåtts av att arbeten på Lovön stoppades av Trafikverket på grund av arbetsmiljöbrister som inte åtgärdats i tid. Arbetet upptogs dock igen när bristerna var åtgärdade.

Strax därpå lämnades en konkursansökan in av LSAB och drygt hundra anställda varslades om uppsägning.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.