Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Trähusbyggarna går tuffare tider till mötes: ”Det utgör fortsatt det största hindret”

Publicerad: 15 september 2022, 12:57

En orolig omvärld och brist på småhustomter dämpar småhusbyggandet enligt TMF:s nya Trähusbarometer.

Foto: Elin Bennewitz/Mattias de Frumerie

Tuffare tider väntar småhusbyggarna enligt Trä- och möbelföretagens, TMF:s, nya prognos.


Ämnen i artikeln:

TMFsmåhusträbyggande

Trä- och Möbelföretagen, TMF:s, färska prognos Trähusbarometern för påbörjade småhus 2022 ligger kvar på 13 000 stycken, vilket är oförändrat med vårens antagande. 

Men tuffare tider väntar. Enligt prognosen kämpar många tillverkare av både småhus och flerbostadshus med en sviktande orderingång och småhusprognosen för 2023 sätts i nuläget på 10 500. 

Läs även: Prisras på flera håll – men här är byggmaterialen som blir dyrare när gaspriserna går upp

Osäker omvärld

Under första halvåret 2022 minskade den totala orderingången för TMF:s medlemsföretag med 37 procent till 3 145 (4 984) småhus av trä, omfattande både styckebyggda och gruppbyggda hus, jämfört med samma period 2021.

– Några av orsakerna till det låga småhusbyggandet just nu är det osäkra omvärldsläget, bankernas kreditrestriktioner, kontantinsatsen samt amorteringskrav. Kreditrestriktionernas negativa effekt på nyproduktionen har i och med det höga prisläget på insatsvaror och höjda räntor ökat rejält, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

Läs även: Småhustillverkare varslar efter kostnadsökningar – förlorar pengar på levererade hus 

Andra faktorer som påverkar småhusbyggandet i hög grad är brist på småhustomter i den kommunala planeringen, enligt Gustaf Edgren. 

– Det utgör fortsatt det största hindret för ett ökat småhusbyggande, säger han.

Även vad gäller flerbostadshus rapporterar TMF:s medlemsföretag att orderingång en minskar. Där har orderingången minskat 48 procent när det gäller första halvåret 2022 jämfört med motsvarande period 2021.

Om Trähusbarometern

TMF:s prognos för påbörjade småhus baserar sig på statistik från SCB, olika omvärldsfaktorer och på den allmänna orderingången i branschen.

Prognosen för flerbostadshusen baserads på antal kontrakterade leveranser ett år framåt (juli 2022-juni 2023) enligt TMF:s statistik för flerbostadshus med stomme av trä – visar på totalt 3 340 lägenheter. Samtliga lägenheter är i ordinära flerbostadshus.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

TMFsmåhusträbyggande

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.