Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Tre miljarder till energi- och klimat

Publicerad: 9 september 2008, 12:31

Regeringen satsar tre miljarder på klimat- och energiområdet i Sverige och fyra miljarder kronor till klimatfrämjande åtgärder i u-länder de kommande tre åren.


Ekonomiskt stöd till ny energiteknik, snabbare bygglov för vindkraft och åtgärder mot klimatförändringarna är några satsningar i den kommande propositionen.

Bland annat satsas totalt 1,2 miljarder kronor på att underlätta övergången mellan forskning och utveckling och kommersialisering av ny miljöteknik.

Enligt regeringens förslag ska staten bland annat stötta demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel och annan energiteknik som står inför ett kommersiellt genombrott.

Även enskilda företag ska få hjälp att nå ut med klimatvänlig energiteknik, som biogas och solceller, i tidiga skeden om riskkapital saknas. Hur specificeras i den kommande klimat- och energipropositionen.

En snabbare och enklare planprocess för hållbar elproduktion ska hjälpa till att sänka utsläppen av växthusgaser och få igång vindkraftsutbyggnaden.

– Vi har ansökningar som skulle sjudubbla andelen vindkraft, säger Andreas Carlgren (c), miljöminister.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.