Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Trendbrott i prisutvecklingen för småhus

Publicerad: 8 december 2016, 10:48

I Storstockholm har priserna varit oförändrade mellan de två senaste tremånadersperioderna.

Foto: Mattias de Frumerie

Sedan toppnoteringen i augusti har priserna för småhus sjunkit med nästan 1 procent. Något som SCB, som redovisar statistiken, kallar för ett trendbrott.


Även om priserna för småhus är lägre i dag än i augusti har priserna ökat sedan i somras. Jämför man den senaste tremånadersperioden september-november med föregående tremånadersperiod juni-augusti har priserna ökat med 1 procent.

Mellan de två senaste tremånadersperioderna redovisas stigande priser i 13 av Sveriges 21 län. Den högsta prisutveckling på länsnivå var 4 procent, vilket redovisas i både Gävleborgs och Södermanlands län. I fyra län redovisas sjunkande priser. Den största prisnedgången återfinns i Gotlands läns med 7 procent, följt av Örebro län med 2 procent. I storstadsregionerna Storgöteborg och Storstockholm var priserna oförändrade, medan priserna sjönk med nästan 1 procent i Stormalmö.

På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 10 procent. Fördelat regionalt på län och årsbasis steg priserna i samtliga 21 län. Den största prisuppgången redovisas i Södermanlands län med 16 procent, följt av Västmanlands och Kalmars län med 14 procent. Den lägsta prisuppgången återfinns i Gotlands län med 1 procent. I storstadsregionerna Stormalmö, Storgöteborg och Storstockholm steg priserna mellan 7 och 11 procent.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.