Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Trög bostadsmarknad - en bromskloss

Publicerad: 26 Juni 2008, 08:14

Bostadsmarknaden har försvagats markant under våren, men övriga sektorer, inklusive ombyggnadsvolymerna av bostäder, är fortsatt heta. Sammantaget väntas bygginvesteringarna öka med 3 procent i år och 2 procent nästa år. Det skriver Sveriges Byggindustrier i sin senaste konjunkturprognos.


”Den skakiga utvecklingen i världsekonomin påverkar också svenska hushåll som intar en allt försiktigare hållning. Jämfört med vår bedömning i mars justerar vi ned prognosen för såväl konsumtionsutgifterna som investeringarna”, skriver BIs prognoschef Fredrik Isaksson i rapporten.

De totala bygginvesteringarna steg med 5,2 procent första kvartalet i år och produktionen i branschen fortsatte att öka i samma takt som under fjolåret. Trots det justerar BI ned prognosen marginellt för 2008 jämfört med bedömningen i mars.

”Bostadsbyggandet har försvagats snabbare än väntat, men delvis kompenseras detta av något högre tillväxt för anläggningsbyggandet redan i år. Lokalinvesteringarna kännetecknas av en fortsatt uppgång i år, följt av en utplaning nästa år”, skriver Fredrik Isaksson.

För bygginvesteringarna betyder inbromsningen efter de senaste årens tillväxtrally att hotande kostnadsökningar kyls av. Bristen på arbetskraft har minskat något och utvecklingen av faktorprisindex har gradvis dämpats under våren.

Jämfört med för ett år sedan har materialprisuppgången dämpats medan transportkostnaderna ökar allt snabbare till följd av stigande bränslepriser.

Trots avmattningen är det oroande många företag som signalerar ökat tryck på lönesidan med ökande löneglidning som följd. Antalet sysselsatta i byggindustrin ökar fortfarande, om än i avtagande takt, och den öppna arbetslösheten bland byggnadsarbetare var i april så låg som 3,3 procent.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.