Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Tunnelförsäljning ger rekordvinst för Skanska

Publicerad: 5 februari 2021, 08:17

Ett tunnelprojekt i Virginia, USA, ger rekordvinst för Skanska. Bolaget gör en extra utdelning efter det starka resultatet.

Foto: Andrew Parish / Skanska

Skanska överträffade förväntningarna i sin rapport för fjärde kvartalet 2020. Koncernchefen Anders Danielsson talar om rekordvinst.


Ämnen i artikeln:

infrastrukturSkanska

Skanskas rörelseresultat i kvartal fyra 2020 ökade med hela 169 procent jämfört med samma period i fjol och landade på nära 6,6 miljarder kronor. På helåret gör Skanska en resultatökning på 52 procent till 11,9 miljarder kronor.

ANALYS: Därför är grus och asfalt framtiden för byggarna

Skanskas vd och koncernchef Anders Danielsson kommenterar resultatet i sitt vd-ord:

”Trots en andra pandemivåg har vår bygg- och bostadsutvecklingsverksamhet varit fortsatt stabila. Vi har också kunnat leverera stora vinster från fastighetsförsäljningar inom kommersiell fastighetsutveckling. Dessutom har vi lyckats avyttra vårt ägande i ett vägtrafikprojekt på attraktiva nivåer”.

Vägtrafikprojektet i fråga är Elizabeth River Crossings – ett tunnelprojekt i Virginia, USA.

 

Skanska bildade 2020 tillsammans med fonden Macquaire Infrastructure Partners II Elizabeth River Crossings som en del i ett offentlig-privat samverkansprojekt med Virginia Department of Transportation, med syftet att renovera de befintliga Downtown- och Midtown-tunnlarna, bygga en ny parallell Midtown-tunnel, förlänga Martin Luther King-viadukten till I-264, samt ta över ansvaret för vägtullar, drift och underhåll av dessa anläggningar fram till 2070. Den nya Midtown-tunneln färdigställdes av ett Skanska-lett byggkonsortium hösten 2016, cirka ett år tidigare än beräknat. 

LÄS MER: Skanska gör miljardförsäljning i USA 

I november i år meddelade Skanska sin andel i Elizabeth River Crossings för motsvarande 5,4 miljarder kronor. 

Det starka resultatet, tillsammans med marknadsutsikterna framåt ger Skanska framtidstro och bolaget väljer att dela ut 9,5 kronor per aktie – 6,50 i ordinarie utdelning samt 3 kronor i en extra.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

infrastrukturSkanska

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.