Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Tvärstopp för arbetsledarutbildningar

Publicerad: 10 februari 2014, 13:31

Nackademin och en del andra anordnare av yrkeshögskoleutbildningar fick nyligen en kalldusch."Det handlar om flera hundra platser som försvinner. Besvikna elever och företag ringer hela tiden och förstår inte vad det är som händer", säger Nackademins vd, Martin Wahlberg.


I mitten av januari kom myndigheten för yrkeshögskolans (YH-myndigheten) beslut om att Nackademin förlorar alla sina arbetsledande utbildningar inom samhällsbyggnad som skulle ha startat hösten 2014. Skälet är avsaknad av förkunskapskrav. Det vill säga ett krav om att eleverna ska ha erfarenhet från byggbranschen innan de kan antas. På Nackademin däremot är fallet oftast det motsatta.

– En majoritet av våra elever har annan utbildnings- och yrkesbakgrund. Det har fungerat bra ändå eftersom de har personlig vilja och ett engagemang att få jobba i branschen. Deras erfarenheter från andra branscher har snarare varit berikande, säger Martin Wahlberg, Nackademins vd.

Han fortsätter:

– Det är ett bekymmersamt läge för oss, men främst för branschen som nu går miste om en hel årskull arbetsledare och byggnadsingenjörer. Vi på skolan får helt enkelt försöka övervintra och behålla våra lärare och lokaler och hoppas på att det löser sig till nästa år.

Nackademin förlorar nu 240 elever. Samtidigt, säger Martin Wahlberg, pekar branschen på att det skulle behöva examineras cirka 500 elever årligen för att fylla behoven i Stockholmsregionen.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 4/2014 som är ute den 7 februari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.