Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Tvist om 38 miljoner fällde BM Impex

Publicerad: 8 December 2010, 09:59

Tidigare grönsakshandlaren Jörgen Brandsvig ville sänka byggkostnaderna med nya metoder.


BM Impex begärdes i konkurs den 29 november. Företagets ledning anklagar Ikea Fastigheter för att ha orsakat konkursen.

– Vi är mycket besvikna och heligt förbannade över Ikea Fastigheters agerande, säger H-P Möller som startade BM Impex bolag i Stockholm och som var moderbolagets vd de sista veckorna före konkursen.

Den summa som BM Impex och Ikea tvistar om är 38 miljoner kronor. Det säger konkursförvaltaren, advokat Peter Thörnwall.

H-P Möller säger att Ikea Fastigheter i sin tur kräver BM Impex på 10 miljoner kronor. Sammanlagt är det därmed omkring 48 miljoner kronor som de två parterna strider om.

– Om man värderar BM Impex fordran på Ikea fastigheter till noll kronor blir skulderna i konkursboet betydligt större än tillgångarna, säger konkursförvaltaren Peter Thörnwall.

Enligt BM Impex är det Ikea Fastigheters vägran att betala för utförda arbeten som har tvingat fram konkursen. Uppenbarligen har Ikea Fastigheter stått för en mycket stor del av BM Impex kassaflöde.

H-P Möller säger att koncernen hade sex byggprojekt igång när man ansökte om konkurs.

– Min främsta uppgift nu är att avgöra vad som ska ske med de byggprojekt som BM Impex har haft igång, säger Peter Thörnwall.

Bland BM Impex kunder finns Allbygg, BTB Group, Byggpartner i Dalarna, MVB Öst och Q-gruppen.

Den 30 november publicerade BM Impex ett pressmeddelande med rubriken Ansökan om konkurs. Bolaget skriver bland annat att man inte har fått fullt betalt för sina arbeten på Ikeas varuhus i Helsingborg och Västerås. Den totala anbudssumman för de två varuhusen var 100 miljoner kronor, enligt H-P Möller.
BM Impex skriver i sitt pressmeddelande bland annat att styrelsen i BM Impex "finner det mycket otillfredsställande att ett svenskt multinationellt bolag som IKEA väljer att krossa en mindre underleverantör i syfte att kortsiktigt tjäna pengar."

Enligt H-P Möller började Ikea Fastigheter hålla betalaningar inne i början av 2010. Problemen förvärrades av den stränga vintern för snart ett år sedan. Kyla och snö ledde till förseningar i BM Impex arbete, vilket i sin tur ytterligare försämrade relationerna mellan BM Impex och Ikea Fastigheter.

Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea Sverige, säger att den stränga vintern inte var det enda problemet i sammanhanget.

– Men jag kan inte gå in på vilka de övriga problemen var.

Ikeas varuhus i Helsingborg blev klart i september. Varuhuset i Västerås blir klart under våren 2011.

– Det innebär att byggande av båda varuhusen har hållit tidplanen, säger Ylva Magnusson.

Hon vill inte gå in på vad som har lett till trätan mellan BM Impex och Ikea Fastigheter.

– Vi har meningsskiljaktigheter kring flera frågor. Vi beklagar att den här tråkiga situationen har uppstått. Ikea är ett värdeburet företag och vi försöker alltid agera på ett schyst och ärligt sätt.

Om de hårda formuleringarna i pressmeddelandet från BM Impex säger Ylva Magnusson:
– Det här är säkerligen en chockartad situation för de ansvariga på BM Impex.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.