Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Ukraina vill stänga Tjernobyl

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Tjernobyl har fortsatt att producera el även efter härdsmältan 1986. Nu vill dock Ukrainas president att kärnkraftverket ska stängas.


Ukrainas civilförsvarsmyndighet har fått i uppdrag av president Viktor Justjenko att ta fram direktiv för att stänga Tjernobyl, skriver tidningen Ny Teknik. Myndigheten får 20 dagar på sig att arbeta fram riktlinjerna.

Arbetet med att ersätta den gamla "sarkofagen" fortsätter som planerat det första kvartalet nästa år. Då kommer den gamla provisoriska täckningen att få ett nytt skal med det franska företaget Novarcas försorg. Företaget kommer att bygga ett stålvalv vid sidan om den havererade reaktorn. Den ska sedan skjutas på plats över anläggningen och förseglas.

Det nya valvet beräknas kosta 4,5 miljarder kronor och ska kunna kapsla in strålningen i 100 år. Samtidigt bygger det amerikanska företaget Holtec International ett förvar för utbränt kärnbränsle på platsen, skriver tidningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.