Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Utländska företag går med i svenska organisationerna

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Baltic Pool erbjuder lettiska byggnadsarbetare till priser kring 200 kronor. De är med i arbetsgivarorganisationen för bemanningsföretag, Almega, och därmed bundna av kollektivavtal.

De har ett tiotal byggnadsarbetare uthyrda till mindre byggföretag och betalar 109 kronor i timmen till de yrkesutbildade och kring 100 kronor i timmen övriga. De kan hålla lägre priser än svenska företag. Göthe Bengtsson och Vilnis Briedis driver företaget som är registrerat i Lettland och inte har haft några problem med facket.

Samtidigt finns det företag som studerar utvecklingen och hoppas på bättre förutsättningar. Ett sådant företag är Work Service, ett bemanningsföretag som är stora i Centraleuropa och som förbereder en etablering i Sverige under våren. De vill inte gömma sig för facket och planerar att gå med i Sveriges Byggindustrier.

De riktar in sig särskilt på yrkesområden där det råder arbetskraftsbrist och priserna sätts efter löneöverenskommelser med facket. Fast de hoppas få större makt över lönesättningen.

-Vår förhoppning är att tjänstedirektivet underlättar för utländska företag. En väsentlig del av vår affärsidé är att kunna erbjuda billigare arbetskraft, säger Mikael A Foxenius, som företräder företaget i Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.