måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Välgjorda examensarbeten belönas med stipendier

Publicerad: 23 mars 2015, 18:57

Markus Daniels, Katarina Lovén, Johan Olsson Thor och Robert Eriksson prisades för sina examensarbeten.

Foto: Mattias de Frumerie

I samband med Årets Bygge-galan fick vinnarna av Byggopus ta emot stipendier från Sveriges Byggindustrier på 10 000 respektive 5 000 kronor. Byggopus är tidningen Byggindustrins tävling för bästa examensarbete.

Ämnen i artikeln:

examensarbetenstudenterByggOpusbyggkontrakt

Till årets tävling hade 29 arbeten nominerats, vilket är det mesta någonsin sedan tävlingen första gången arrangerades 1998.

– Vi visste att vi hade gjort ett bra exjobb, bra skrivet och väl genomarbetat. Men ändå var det oväntat att vi skulle vinna, säger Johan Olsson Thor och Robert Eriksson, som gjort sitt examensarbete vid Högskolan i Dalarna.

Deras examensarbete på 15 högskolepoäng, hp, handlar om fukt i husstommar av massivträ. En orsak till att juryn utsåg arbetet som vinnare är att slutresultatet har stor branschnytta. Johan och Robert pekar på att isolering med träfiber är bättre från fuktsynpunkt än mineralull vad gäller byggnadsstomme med massivträ och att väggen fungerar utan ångspärr.

Lika stor branschnytta har det examensarbete som vann klassen 30 hp. I examensarbetet har Markus Daniels och Katarina Lovén från KTH gjort fältstudier och jämfört de vibrationer som uppstår när en så kallad RD-vägg borras med de som uppstår vid vibrerad spont. Resultatet, som kan att ha stor betydelse för de entreprenörer som arbetar med grundläggningar inne i stadsmiljöer, visar att vibrationer genererade från RD-väggen är mindre än från sponten.

I klassen 30 hp Arkitektur vann Shea Hagy och Paul Balay för arbetet Adaptable Design for the HSB Living Lab men tyvärr kunde ingen av dem närvara vid prisutdelningen.

Ruben Aronsson, ordförande för Byggopus-juryn och till vardags vd för SBUF, påpekade att alla nominerade examensarbeten är vinnare men att bara en i varje tävlingsklass kan få priset.

– Juryn har haft ett digert arbete med att gå igenom alla examensarbeten. Det har varit roligt och lärorikt och det känns bra för byggbranschens framtid att det finns så många unga och begåvade ingenjörer, sa han.

Byggopus-dagen som arrangerades i Stockholm här om veckan inleddes med ett seminarium där var och en fick möjlighet att på fem minuter presentera sitt examensarbete.

– Det var ett bra koncept och spännande att lyssna till alla presentationerna, säger Katarina Lovén, som idag arbetar som produktionsingenjör på Skanska Grundläggning.

Dagen avrundades med studiebesök i Norra Djurgårdsstaden och avslutades med show på Wallmans Salonger i Stockholm.

Byggopus i korthet

Varje år arrangerar tidningen Byggindustrin en riksomfattande tävling om bästa examensarbete. Byggopus är öppen för alla som studerar till civilingenjör, arkitekt eller högskoleingenjör vid något av byggprogrammen.

Här kan du läsa mer om Byggopus 2014.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev