Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Vanskligt läge för vissa produkter

Publicerad: 27 april 2020, 04:00

Flera projekt runtom i landet vittnar om störningar i leveranser av byggmaterial, visar Byggindustrins rundringning.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Coronaeffekterna märks även inom byggbranschens materialförsörjning, men störningarna är ännu relativt små. Det uppger ett tiotal olika företag som Byggindustrin har ringt upp i en miniundersökning. Läget är ännu inte sådant att vissa produkttyper saknas helt. Bristerna är snarare projektspecifika och handlar om enskilda varor som har svårt att nå fram.

Bra relationer

Byggindustrin passade på att ställa frågor både om materialbrist och hur företagen jobbar med sina inköp generellt. Elin Hasselgren är en av dem som berättar mer. Hon är anställd på HMB och projektledare för byggandet av Paradisskolan i Borlänge som ska vara klar nästa år.

Elin Hasselgren berättar att det vanligtvis är projektledare och platschef som sköter inköpen till varje projekt i den region som hon arbetar i. Att de ofta väljer lokala leverantörer gör att de i dagsläget slipper mycket av handeln över gränser. Därför finns heller inte så stora störningar i projektet.

– Att ha bra relationer och kontaktpersoner hos leverantörer inom Sverige tycker vi många gånger har lönat sig genom åren, särskilt om det är något som strular, säger hon.

Det är mer vanligt att underentreprenörerna handlar utrikes, menar Elin Hasselgren. Bland dem finns några som har flaggat för att problem kan uppstå framöver.

– En av plåtslagarna har aviserat att det kan bli svårt att få hit plåt från Tyskland. Plattsättarna har även haft förseningar på plattor från Portugal. Men hissarna från Italien kom fram i tid, berättar Elin Hasselgren.

Noggrannare vid upphandling

Viktor Ageyev är Skanskas projektchef vid konverteringen av Tomteboda postterminal till verkstad för bussdepå i Stockholm. Han är med och gör vissa projektspecifika inköp.

– De flesta inköp är redan gjorda i projektet men i de fall där vi fortfarande  handlar upp så tittar vi numera lite extra noga på leverantörernas ekonomi. Har de en ansträngd likviditet finns risk för konkurs och att vi blir utan de produkter som vi har beställt, säger han.

Hittills löper projektet på bra, även om det finns signaler om att ett viktigt ställverk kan bli försenat.

– Komponenter från Kina har varit utsatta generellt, det har jag hört från kollegor i andra projekt också. I vårt projekt hade vi även problem att få fram en reservdel från Italien till en städmaskin. Underentreprenören lyckades dock få fram en annan maskin istället, säger Viktor Ageyev.

Leveransstörningar från Italien

Maria Sörensson är projektledare på Ventab. En underentreprenör kämpar just nu för att få loss kylmaskiner från norra Italien.

– Fabriken där är igång men får bara leverera till samhällskritisk verksamhet inom Italien, till exempel sjukvård, säger hon.

Kylmaskinen behövs till en nybyggd restaurang, men nu letar man i andra länder i Europa för att se om det kan finnas alternativ.

– Vi har även haft leveransproblem för batterier från Skottland. För ärrigt flyter allt på bra i våra projekt, säger Maria Sörensson.

Lagerbrist kan uppstå

Joakim Otter är inköpschef hos byggkoncernen Erlandsson. Han berättar att det förekommer vissa leveransstörningar på varor men kallar ändå situationen för relativt bra med enbart störningar av vissa varor som är projektrelaterade.

– Vi har projekt som har drabbats av längre leveranstider, då oftast varor från eller varor med innehållande komponenter från Europa, säger han.

Risken är stor, säger Joakim Otter, att det kommer att bli större problem framöver om pågående spridning av coronaviruset fortsätter och produktionen i Europa inte öppnar och lagerbrist uppstår på den svenska marknaden.

– Vi har bland annat fått indikationer på vissa produktgrupper gällande vitvaror, skåp, kakel/klinker, lås- och beslagsleverantörer med produktion i Sydeuropa, samt en viss oro för träflisbaserade produkter, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.