Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Värme(verks)rekord i Södertälje

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Södertälje, Botkyrka och Huddinge kommuner kraftsamlar i uppvärmningsfrågan. Tillsammans investerar de 2,4 miljarder kronor i Sveriges hittills största biobränsleeldade kraftvärmeverk.


Det blir Igelstaverkets fjärde biobränsleeldade panna. Kommunägda Söderenergi producerar fjärrvärme till 200 000 personer i Södertälje, Botkyrka, Salem och Huddinge. Planerna på att komplettera med ett kraftvärmeverk har funnits sedan 2003. I december fick anläggningen miljötillstånd och detaljplanen klubbades måndag 26 mars.

-Det har gått i rekordfart, säger Madeleine Engfeldt-Julin på Söderenergi. Det beror på att det funnits stor samstämmighet och på att vi jobbat hårt med förankring - liksom på att klimatfrågan upplevs som allt viktigare.

Första spadtaget beräknar hon ska tas i maj. Vem som blir entreprenör avgörs i dagarna. Arkitekt för kraftvärmeverket är Per Nyström på Scheiwiller Svensson.

Igelsta kraftvärmeverk beräknas vara i drift 2010. Det ska då producera 200 MW fjärrvärme och 85 MW el. Huvudbränsle blir skogsbränsle men även andra bio- och returbränslen kommer att användas.  Investeringen beräknas ha en återbetalningstid på tio år.

Kraftvärme innebär produktion av el och värme samtidigt och är därför synnerligen resurssparande. Bränsle matas in och eldas i en 850 grader het panna. I väggarna cirkulerar vatten som blir ånga i värmen, leds in i en turbin som producerar el. 70 procent av energin blir överskottsvärme. Den används i fjärrvärmenätet. Södenergi räknar med att minska koldioxidutsläppen med 75 000 ton per i och med kraftvärmeverket, vilket motsvarar fyra procent av det nationella målet.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.