tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Västlänken: Konsortiet slår tillbaka efter hävda kontraktet

Publicerad: 8 februari 2023, 11:06

AGN Hagas kontrakt för Haga-etappen på Västlänken hävdes den 24 januari.

Foto: Kasper Dudzik

AGN Haga menar att det inte finns rättslig grund för Trafikverket att häva kontraktet för Haga-etappen på Västlänken. Det slår konsortiet fast ett pressmeddelande. Men beställaren känner sig trygg i sitt beslut och menar att entreprenören bortser från den viktigaste faktorn.

Ämnen i artikeln:

SvepetTrafikverketoffentlig upphandlinginfrastrukturbyggkontraktGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den 24 januari meddelade Trafikverket att kontraktet med AGN Haga, den entreprenör som bygger deletapp Haga inom Västlänken, hävs. Detta efter att projektet under en längre period haft en omfattande och växande försening.

Nu har konsortiet AGN Haga svarat genom ett pressmeddelande som Göteborgs-Posten har tagit del av.

”AGN:s bedömning är att Trafikverket inte har rättslig grund för att häva kontraktet och att den kritik som Trafikverket har framfört mot AGN är obefogad och onyanserad, i synnerhet vad gäller säkerheten”, skriver entreprenören.

Läs även: Miljardskillnader mellan anbuden i Västlänkens upphandlingar

Orsakerna till budgetöverskridanden och förseningar är externa faktorer som sägs ligga utanför AGN:s ansvar och kontroll, menar bolaget. Det inkluderar domar från Mark- och Miljödomstolen, "som innebar att den möjliga arbetstiden per dygn begränsades avsevärt".

En annan faktor är att bergets kvalitet inte har stämt med kontraktet och att förutsättningar och villkor ska ha ändrats av beställaren.

Läs även: Trafikverket-chefen: ”Vi ser inte på Korsvägen på samma sätt som Haga”

Trafikverkets projektchef Bo Larsson svarar dock Göteborgs-Posten att AGN Haga visst har ett ansvar och att de i pressmeddelandet bortser från jordschakten, som utgör största delen av kontraktet.

– Det är där vi har förseningar och även ser att vi kommer ha framtida förseningar. Det är en av orsakerna till att vi häver kontraktet, säger han till tidningen.

AGN Haga kommer under torsdagen att skicka in "utförliga svar" till Trafikverket.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev