tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Västlänken: Trafikverket har redan fakturerats 5,8 miljarder för Korsvägen

Publicerad: 6 mars 2023, 07:55

Deletapp Korsvägen på Västlänken har halvvägs igenom redan blivit två miljarder kronor dyrare.

Foto: Håkan Holgén

Trots att hälften av arbetet återstår har Trafikverket redan fakturerats mer än två miljarder över den avtalade kostnaden för Västlänken-etappen Korsvägen. Det rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln:

TrafikverketNCCDirektupphandlingUpphandlinganläggningGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det har tidigare rapporterats att konsortiet Westlink Contractors, med NCC och tyska Wayss & Freytag, och Trafikverket har haft olika bild av orsakerna till att etappen Korsvägen på Västlänken har försenats och entreprenören har varnat för stora kostnadsökningar.

Läs mer om Trafikverkets upphandlingar

Trafikverket pressas till förändring – inför helt ny upphandlingsform

Tre anläggningschefer om tvister, samverkan och skavet i branschen

Vinnarna i Trafikverkets största upphandlingar

Miljardskillnader mellan anbuden i Västlänkens upphandlingar

SVT Nyheter Väst har granskat fakturorna i projektet och har räknat ut att Trafikverket redan har fakturerats 5,8 miljarder kronor i projektet, vilket är två miljarder mer än NCC:s ursprungliga anbud i upphandlingen. Den övervägande delen är på löpande räkning och där faktureras över 100 miljoner kronor i månaden.

Trafikverkets projektchef Bo Larsson berättar för SVT att om kostnaden överskrider 3,8 miljarder ska den överskjutande delen fördelas så att Trafikverket står för 80 procent av kostnaden och entreprenören för 20 procent.

– De här kontrakten vi har var den inriktning vi hade inom Trafikverket för cirka 10-12 år sedan, för att vi skulle få en riskfördelning mellan oss som beställare och leverantören, säger Bo Larsson.

Både Trafikverket och NCC bekräftar att det pågår förhandlingar om arbetet och under våren ska en ny tidsplan presenteras.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev