tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Västlänken-upphandlingen överklagas – igen

Publicerad: 29 november 2022, 05:00

Upphandlingen av BEST-entreprenaden på Västlänken sätts på paus ännu en gång. Foto: Ulf Angberg / Trafikverket

Efter att Infranord överklagade konkurrenternas anbud i BEST-upphandlingen på Västlänken fick det statliga bolaget miljardkontraktet. Men nu överklagas tilldelningen ytterligare en gång.

Ämnen i artikeln:

VästlänkenTrafikverketinfranordoffentlig upphandlinginfrastrukturjärnvägjärnvägsunderhållGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den 17 november skickade Infranord ut ett pressmeddelande om att de tilldelats den stora BEST-entreprenaden där byggnation av spår, kontaktledning, signal-, telekommunikation- och strömförsörjningsanläggning för hela Västlänken ingår.

Tilldelningen skedde efter att Infranord ansökte om överprövning av utvärderingen av anbuden från konkurrenterna OHL Sverige och Azvi. Förvaltningsrätten i Falun gick på Infranords linje att OHL och Azvi inte levde upp till flera av kraven i upphandlingen. Detta ledde till att Trafikverket fick förkasta anbuden och tilldela Infranord uppdraget.

Läs även: Överklagade upphandlingen och fick kontraktet – så mycket växer notan för Trafikverket

Men nu väntar en till rättslig prövning då OHL Sverige, som först tilldelades entreprenaden, nu har överklagat den nya tilldelningen.

I ansökan om överprövning som skickades in till Förvaltningsrätten i Falun fredagen den 25 november, menar OHL att det finns skäl att förkasta Infranords anbud, vilket skulle innebära att upphandlingen måste göras om. Bristerna ska bland annat ligga i att Infranord inte har uppfyllt det obligatoriska kravet på teknisk och yrkesmässig kapacitet och inte heller har åberopat ett annat företags kapacitet.

Läs även: NCC slog Peab och Skanska i miljardupphandling: “Ser fram emot att teckna kontrakt”

En annan fråga handlar om skrivningen om utbildningsprogram, som Infranord i sitt överklagande menade var obligatoriskt, men som både OHL och Azvi tolkade annorlunda. Även Trafikverket hade som ståndpunkt att det inte var ett skallkrav.

"Detta talar med all tydlighet för att upphandlingsdokumenten i denna del har varit behäftade med allvarliga transparensbrister", skriver OHL:s juridiska ombud i ansökan.

Läs även: Då går Sveriges näst längsta järnvägstunnel ut på räkning

I skrivande stund har Trafikverket inte inkommit med ett svar till förvaltningsrätten i Falun.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev