Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Vattenskador kostar 100 miljoner per vecka

Publicerad: 25 mars 2010, 13:55

En ny undersökning från Vattenskadecentrum visar att vattenskadorna fortfarande är ett omfattande problem.


Nästan hälften av skadorna beror på korrosion i rör som är äldre än 30 år.

– Vattenskadorna kostar 100 miljoner per vecka så här finns det en hel del pengar att spara, säger Rolf Kling på VVS-företagen. Totalt handlar det 3–4 miljoner lägenheter i Sverige som måste renoveras.

Förutom de undersökningar som gjorts satsar även VVS-företagen på utbildningar. Totalt har 13 000 montörer utbildats och flera företag auktoriserats under de senaste åren. En ny besiktningsmodell har också tagits fram.

Undersökningen av vattenskadorna fjärdedel av vattenskadorna inträffar i köken. En stor andel av skadorna kommer från diskmaskiner kylskåp och frysar som är yngre än 10 år.

– Det blir allt mer vanligt med vattenskador från kylskåp, säger Rolf Kling på VVS-företagen. Ett av problemen är att det inte finns några provningsnormer för vattendelen på de här maskinerna. Här skulle det nog behövas någon form av lagstiftning.

Vattenskadecentrum drivs av försäkringsbolagen Folksam, If skadeförsäkring, Länsförsäkringar och Trygg Hansa tillsammans med VVS Företagen, Golvbranschens Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet. Undersökningen redovisas på www.vattenskadecentrum.se.

Karin Rutström - karin.rutstrom@telia.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.